Anmeldelse: Den unge werthers lidelser


Af Anna Cæcilie Sørensen

I teatrets foyer er der en lille scene med et alter. Det er oplyst af gravlys, blomster og statuer af Jomfru Maria. Rummet er halvmørkt og da klokken slår 20:00 bliver publikum ført ind i endnu et mørke. En kvinde med langt gyldent hår har skruet op for dysterheden. Hun er flot, som hun står der med ryggen til publikum, med blomsterkrans på hovedet og synger. En kvinde med rødt hår træder ind på scenen og begynder at tale om døden, som om den er noget, vi skal prøve at forstå.

Der er to sider af et menneske, hvis ikke flere. Den unge Werther vælter ind af kongesiden og kommer pludselig ind fra damesiden. Og omvendt. Min hjerne kan slet ikke følge med og jeg overvejer et øjeblik, om det er lykkedes dem at lave en teleport. Da der så pludselig står to Werther på scenen, eksploderer min hjerne. Den heler heldigvis ret hurtigt og jeg fanger meningen.

På muren står der ’Love will tear us apart,’, som stammer fra den velkendte Joy Division sang. Man kan næsten høre sangen og den runger klarere og klarere. Ulykkelig forelskelse ødelægger det hele. Werther har et uroligt hjerte, et uroligt sind og vans på til maskebal. Det romantiske klaverspil bliver til en dyb bas, der bombarderer vores øregange. Blodet pumper og dans bliver til slåskamp. Efter dansen bliver der virkelig sparket gang i forestillingen. Werther er forelsket i Lotte, men Lotte er allerede forlovet med Albert. Nu begynder vanviddet.

Vi lever igennem og forsvinder bag skærme. På scenen står et fjernsyn, hvor hjemmevideoer bliver til mørke tanker og hvidt flimmer. Der er momenter, hvor humoren varmer det hele op, både under Werther og Lottes kung-fu leg og da den unge Werther insisterer på, at man ikke kan ’synes om’ nogen eller noget. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre, det er faktisk tæt på at være dumt. Publikum trækker på smilebåndet, for det er jo rigtigt nok. Det er en stikpille til det kunstige liv på de sociale medier.

Havet overtager kulissen, klaveret balancerer på bølgerne og den smukke Di Garbi synger noget så smukt. Jeg er ikke helt sikker på, hvad hun synger, men stemningen er gribende og intens. Musikken, scenografien og lysdesignet er dystert og fuld af mørke. Nogle gange gør det nærmest ondt. Werther får at vide at han skal beherske sig og at han skal være glad. Vi skal alle sammen være glade. Werthers modsætning, Albert, får os til at råbe ”jeg er glad” og det føles meget forkert.

Måske jeg skulle have læst op på Goethes verdenskendte roman, for så havde jeg måske fanget det hele. På den anden side har forestillingen givet mig lyst til at dykke ned i selvsamme roman. Werther gør oprør mod fornuften. Når man ikke føler sig tilpas er alting forkert. Der er noget enormt dragende ved de tre skuespillers levering. Når vi mister os selv, mister vi alt. Vi mister til gengæld ikke noget ved at tage ind og se forestillingen, tværtimod.

Hvem: Sort/Hvid i samarbejde med Aarhus Teater
Hvor: København V
Hvornår: 30. jan – 22. feb. 2020
Foto: Zuhal Kocan