Anmeldelse: Suffløren


    Stjerne2Stjerne2

Af Lea Nelhorf

Ved sidste ring træder suffløren diskret ind og sætter sig lydløst på sin stol på første række. Lyset på stativet med manuskriptet lyser op i den der særprægede og beskedne, gullige tone, der ikke vil lyse for kraftigt op. Sammen med ham sidder vi spændt og venter på, at forestillingen skal gå i gang. Han bliver nærmest en del af os. Stemningen bliver hurtigt komisk, og vi, publikummet, smågriner og vi mærker hans pinlighed over situationen. For hvorfor dukker ingen skuespillere op?

Preben Kristensen markerer lige nu sit 40 års jubilæum på Folketeatret i rollen som den anonyme, dygtige og yderst dedikerede sufflør i den forholdsvist nyskrevne monolog ‘Suffløren’ af Andreas T. Olsson.

Han er intet mindre end fantastisk. Han formår med denne forestilling for alvor at sætte sig fast i vores bevidsthed som en af de dygtigste på de danske scener.

Med sit dejlige væsen og en helt brilliant timing leverer han en fantastisk smuk og tryllebindende præstation. Han har os i sin hule hånd helt fra start af og rummer et helt enormt nærvær. En varme og en ydmyghed. Han er elskelig i alle de forskellige scener, fortællinger og frustrationer.

Både når han taler lige ud-af-posen om sufflørenes vilkår og deres arbejde, om hvor åndssvage og respektløse skuespillere kan være overfor ham og kunsten i sig selv, og i momenter hvor han ikke lige ved, om det hedder ”i fløjl eller af fløjl” eller strør om sig med flotte franske begreber. For slet ikke at glemme hans fantastiske opførelser af de klassiske dramaer til fornem barokmusik. Hele vejen igennem får han os til at elske ham.

Vi griner aldrig af ham – vi griner i den grad med ham, og føler dermed også hans nedture og smerte endnu mere. Så meget at det gør helt ondt i vores hjerter. For hvem kan ikke sætte sig ind i at miste hele fundamentet for ens selvopfattelse og at få af vide ,at man er undværlig? Netop på dette punkt viser teksten sig som væren vanvittig relevant, for er der noget man bestemt ikke må være i denne verden, er det da undværlig. Og er man så overhovedet noget?

Samtidig rummer teksten også en kæmpe kærlighed og ikke mindst kæmpe respekt for kunsten og kulturen. Den ydmyge hyldest den har fortjent. Og man er ikke et sekund i tvivl om, at Kristensen er enig. For man mærker tydeligt hans egen store kærlighed til det værk, han står lige midt i, og til de gamle dramatikere og de klassiske værker, han fremfører brudstykker af. Og selvom jeg egentlig stadig ikke helt forstår, hvorfor skuespillerne ikke dukker op i starten, er det fuldstændig ligegyldigt. For Preben Kristensen er eminent, knivskarp, hamrende dygtig og overskygger sådanne små ting fuldstændig. Hurra for kunsten, kulturen og hr. Kristensen. Stort tillykke med jubilæet!

 

Hvem: Folketeatret
Hvor: København K
Hvornår: 15. feb. – 25. marts 2018
Fotos: Thomas Petri