Anmeldelse: Anden 25


Af Carina Blangsbøll og Kristoffer Ditlevsen

‘Anden 25’ begynder med et brag. I røg og damp stiger Anders ‘Anden’ Matthesen op af scenegulvet iført kongekåbe og guldkrone. Med stadionshowet ‘Anden 25’ har Anders Matthesens ønske været at fejre sit 25 års komikerjubilæum med store armbevægelser og højt til loftet sammen med os. Og det er sandelig blevet stort. Giga stort. 13.500 publikummer havde på premiereaftenen fundet vej til Royal Arena. Et stort setup som langt hen ad vejen også skabte en stor og meget morsom oplevelse.

Anders har denne gang til dels villet give folk det, som de vil have. Derfor skal vi også løbende stemme om, hvilken retning hans show skal udvikle sig i. Skal han sælge ud, eller skal han være retskaffen? Skal han lave en klassiker eller ny politisk satire? Hele sms-afstemningsdelen bliver dog meget proforma og egentlig unødvendig. Til sidst blev publikums telefoner da også i lommen, for Anders havde allerede luret, hvad et godt jubilæumsshow skal rumme. Kendte figurer kom frem, og det var både rart og sjovt at se de gamle kendinge i nye rammer, ligesom det blev nostalgisk at høre ham synge sange fra hans kendte bagkatalog, selvom lyden i arenaen ikke var allerbedst. Showet er hans private legeplads, og det er virkelig fedt at opleve.

Første halvdel af showet var dog klart bedre end sidste halvdel. I første halvdel fik han på elegant vis vist sine talenter som komiker, forklædt karikatur og klovn. Med god timing og præcise observationer af tidens meningsløshed af alt fra blegfede børns Fifa-turneringer til crossfit, vaseline og køn fik han udstillet os og ikke mindst sig selv. Anders formår at være på bølgelængde med sit publikum. Personen som den seneste tid har spøgt i kulissen, Steward Stardust, fik også skabt røre i andedammen undervejs i showet, en sekvens der dog blev en smule for lang.

Showet indeholder naturligvis også en let kritik af iPads og skærme. Og selvom vi var forsamlet live, og sad på nogen af salens bedste pladser, endte vi og de omkringsiddende alligevel ofte med at se på en af salens mange storskærme, der netop tydeliggjorde Anders’ mimik og sans for timing. Den stort opslåede showform er værd at prøve af i forbindelse med jubilæet, men vi ser frem til at se ham igen i mindre rammer. Ligesom dem på bagerste række 100 meter fra scenen med garanti også gør.

 

Hvem: Anden
Hvor: København & Herning
Hvornår: 25. okt. – 2. nov. 2018
Foto: Morten Rygaard