Anmeldelse: Cirkus Jul


Af Carina Blangsbøll

Allerede fra parkeringspladsen kan Cirkus Jul skimtes i horisonten med sit julelys spændt ud på teltets top. Når man kommer igennem køen, åbner den hyggelige mudrede plads sig med et farverigt juletræ, og en masse boder og aktiviteter tiltænkt de mindste. Julemarkedet på pladsen er hyggeligt, modsat forventet, men mørket og de mange flotte lys sætter måske lidt en dæmper på de ellers vildt løbende børn og råbende forældre, som man kender fra Cirkus Summarums legeplads.

Muskelsvindfonden, Aarhus Teater og Saxo præsenterer Cirkus Jul med de kendte bogkarakterer Cirkeline, Orla Frøsnapper, Vitello, Mustafa og næsehornet Otto. Forestillingens hovedperson er Alba Sol, og hun bliver på premiereaftenen spillet indlevende af Eva Baarsgaard Jensen.

Omdrejningspunktet for hele historien er umiddelbart, at ”cirkus er da en sommerting”. Derfor bliver historien selvsagt lidt tynd. Der sker nemlig ikke så meget. De snakker mere om, at nu skal der ske noget. Alligevel er det en meget tempofyldt forestilling, og jeg keder mig da heller ikke undervejs.

Forestillingen er fyldt med julesange, og det er jo hyggeligt nok, desværre har de bare fået nye melodier, som ikke ligefrem gør dem bedre. Det er måske et forsøg på at gøre dem lidt mere tempofyldte og ”cirkusskøre”. Men med de nye melodier misser man det hyggelige og velkendte i sangene, samt muligheden for spontan fællessang, eller det at publikum kan sidde og nynne med på de gode gamle melodier.

I manegen er Carsten Svendsen og Anne Vester Høyer forældre til Alba og cirkusdirektørparret, der egentligt helst vil sove hele vinteren. Svendsen og Høyer er sjove sammen, og på trods af de til tider går i søvne, formår de at spille helt ud til bagerste række i det store telt.

Rollen som Cirkeline varetages af cirkusartisten Sunniva Byvard, og det er også hende som ene artist, der står for de ægte cirkuskunstner i forestillingen. Den sprælske ballademager Vitello, som spilles helt ud til fingerspidserne af skuespiller Michael Lundbye Slebsager, kan da heller ikke helt stå for Cirkelines cirkustricks.

Det er dejligt at opleve, at rollerne bliver varetaget af skuespillere, og de formår også at skabe indlevelse i universet, så børnene er helt optaget af det der sker i manegen, også selvom de ikke nødvendigvis kender alle karakterer på forhånd. På vejen ud af cirkuspladsen hører man børn og deres voksne tale videre om, at den bog må vi da hjem og læse. Så forestillingens eftermæle virker jo umiddelbart meget vellykket.

Hvem: Cirkus Jul
Hvor: Ballerup & Aarhus
Hvornår: 18. – 28. nov. i Ballerup samt 9. – 21. dec. 2021 i Aarhus
Foto: Agnete Schlichtkrull