Anmeldelse: Cirkus Summarum 2021


Af Carina Blangsbøll

Muskelsvindfondens sommershow for børn Cirkus Summarum indtager igen manegen. I år i nye rammer på Ballerup Kræmmerplads. 2,5 kilometer fra parkeringspladsen møder man det store røde telt, som i anledningen af corona-restriktionerne er blevet opdelt i tre sektioner med hver sit udendørsområde. På cirkuspladsen har børnene fra 2 timer inden forestillingen begynder mulighed for bl.a. at hoppe i sengen, lave yoga eller kreating.

Igen i år har forestillingen en gennemgående handling, som binder showets sekvenser sammen. Det starter med, at vi bliver mødt af drømmetoget, hvor alle de kendte Ramasjang-figurer er ved at gå i seng. De er tit set sovende på tv, hvis man er kommet forbi Ramasjang-kanalen efter kl. 20, og nu kan vi så i Cirkus Summarum få at se, hvad det egentlig er de drømmer om, mens de ligger der og snorker.

Hr. Skæg, Rosa, Onkel Reje, Motor Mille, Kristian og Oda Omvendt går på opdagelse i et visuelt pragtstykke af et drømmeland. Effekter og kostumer er en farverig fryd for øjet, og det er skønt at kvinder i smoking og smækbukser, og mænd i kjoler, tutu og fjer bare er så normalt, at det ikke er værd at nævne. Det er især effekter og sceneillusioner som gør forestillingen cirkusagtig, som når Kristian tryller eller Onkel Reje bliver penetreret af strøm. Numre i varietéstil hvor trick-udstyret er det centrale og kan dække over eventuelt manglende artistiske evner.

Særligt Motor Mille får dog skabt en rigtig cirkusatmosfære, da hun i et enkelt nummer synger titelsangen fra DR’s julekalender ‘Julefeber’, mens hun balancerer på en flyvende spiral, og snekonfetien daler om ørerne på publikum. Hvad Ramasjang-figurerne ikke har, når det kommer til cirkusartist-evner, har de til gengæld når det kommer til evner indenfor kommunikation med børnene. Det er rart at opleve, hvordan de hele vejen igennem forestillingen også lige har overskud til at få øjenkontakt med børnene på de forreste rækker og lave noget særligt for dem. Det oser af overskud, nærvær og er i øjenhøjde med publikum i den stringent næsten gennem-koreograferede forestilling.

Man fornemmer nemlig tydeligt, at instruktøren bag forestillingen Toniah Pedersen har baggrund som koreograf. Dansetrin og sekvenserne hvor alle figurerne skal op og flyve en tur fylder meget i årets forestilling. Der bliver stort set ikke sagt en eneste replik uden der er et trin på. Dansen hjælpes også godt på vej af de fire dygtige dansere, som holder tungen lige i munden for at følge de rappe trin i Ramasjangs drømmeland.

Hvem: Cirkus Summarum
Hvor: Ballerup & Aarhus
Hvornår: 23. juni – 11. juli (Ballerup) – 17. juli – 5. aug. (Aarhus) 2021
Foto: Agnete Schlichtkrull samt Montgomery (fællesfoto)