Anmeldelse: Kontroltaber


Af Carina Blangsbøll

Der skal en kvinde med hår på fissen til at trække latteren ind i kønsdebatten. Denne kvinde er Sanne Søndergaard. Med flere shows på bagen såsom ’Mandehader?’ og ’Sindssyg Kælling’ præsenterer Søndergaard nu sit fjerde og måske sidste soloshow ’Kontroltaber’.

En sal fyldt til randen med kvinder i alle aldre, der griner ukontrolleret, er i grunden et sjældent syn. Særligt til et stand-up show – ville den mandlige komiker humoristisk prøve at påpege.

Denne aften sidder der da også et par mænd i salen på Bremen Teater. Det er bare ligesom om, det tager dem en lille times tid, inden de rigtig tør grine. Eller måske har deres kvindelige følgeskab sprunget toiletkøen over, og brugt pausen på at overtale dem til at slappe af og grine lidt med.

Jeg tror godt, mænd kan forstå noget af humoren i showet, men jeg bebrejder dem ikke, hvis de ikke kan. Måske er det bare ikke ligeså sjovt at være ham med pikken, når det handler om sjov-med-ligestilling i en sal fuld af kvinder og høje hæle, som når det drejer sig om automatisk højere løntrin og evnen til at sige pyt.

I sit virke som komiker er Sanne gentagende gange blevet lagt for had af både kvinder(!) og mænd, og hængt ud som ikke-sjov og modtaget trusler med det der er værre. Men måske er det for svært at forstå og se det humoristiske i alle de ting, en mand ikke selv har været udsat for. Har man(d) ikke selv prøvet det, er der jo ikke noget at bearbejde via humoren. Det er måske knapt så forløsende at give sig hen og grine af en situation, man(d) ikke selv har stået i. Med mindre man altså har en virkelig stor indlevelsesevne eller en lidt uheldig tendens til at grine af andres ulykke.

Søndergaard er efter eget udsagn stoppet med at lave bøssejokes, hvilket bliver modtaget med klapsalver. Ligesom den ciskønnet heteroseksuelle hvide mand forventer Sanne nemlig også ”et bifald for at opføre sig ordentligt overfor andre”. Et bifald hun i den grad fortjener.

I løbet af de 2 timer showet varer, grines der næsten uafbrudt, men Sanne forstår konstant at veksle mellem punchlines og alvor. Aftenen bliver aldrig til et udpenslet feministisk opråb eller noget fribløder-propaganda, som nogen måske ville kalde alt det, de ikke forstår. ’Kontroltaber’ fokuserer heller ikke udelukkende på de højaktuelle emner i kønsdebatten, men på de helt ”små” kontroltab såsom plamageprægede datetrusser, kvinders manglende bukselommer og den evige op-og-ned-kamp mellem de to modstridende tøjmoder; strømpebukser og bodystockings.

Søndergaard er ikke kun sjov, hun er også dybsindig, rørende og pivhamrende ærlig. Hvis hun stopper med at lave stand-up, er det et stort tab både for stand-up og os andre, men ingen skal gøre noget mod sig selv, de ikke længere har lyst til. Tak!

Hvem: Sanne Søndergaard
Hvor: Turné rundt i landet
Hvornår: 24. jan. – 23. marts 2019
Foto: Pr. Foto