Af Carina Blangsbøll
Når vi starter med enden, kan det kun gå fremad.
Forestillingen her bliver nemlig spillet bagfra, og sådan set starter det hele med to urner. Hurtigt og sikkert er vi videre til scenen ’to gamle mænd og en mazarintærte’. Eller som den også kunne have heddet robotstøvsugeren versus rollatoren!
Vi følger venskabet mellem Tom og Alex som Henrik Lykkegaard og Niels Ellegaard præsenterer os for med lige dele tragikomik, morskab samt vidtspændende gestik og fortælleevne.
Vase og Fuglsangs humoristiske kendetegn bliver så udpræget i denne forestilling, at jeg ind imellem kan gætte deres næste nærmest uskrevne humoristiske træk, inden replikkerne titter frem på scenen.
Alligevel bliver forestillingen rørende – måske fordi vi ved, hvordan det ender. Havde vi ikke kendt de to hovedpersoners livs udfald på forhånd, havde vi som publikum nok grinet lidt højere af alle de ting, Tom og Alex drømmer om i ungdommens og midt-livets kåde og håbefulde forestillinger.
Helt fra start møder vi hele deres livshistorie i de flyttekasser som Tom går og pakker på plejehjemmet – det bliver derfor meget forudsigeligt, hvilke sekvenser vi skal igennem under resten af forestillingen. Men sådan er det jo, når man starter bagfra! Ideen er dog rigtig fin, og det er jo heller ikke første gang en forestilling starter bagfra. Det er jo lidt som at læse de sidste sider i bogen først. Vi kender udfaldet og alle livshistorierne, inden forestillingen rigtig er gået i gang.
Det opleves tragikomisk, fordi vi blev præsenteret for det sørgelige først. Samtidig er der også noget rørende og antiklimatisk over at vide det hele på forhånd. De romantiske forestillinger er så at sige revet ned fra start. Jeg føler mig for en gangs skyld særlig lettet over ikke at vide alt i livet. Begyndelsen er et godt sted at begynde, som de også selv siger i forestillingen. Handlingen slår på sin vis fast, at livet skal leves forfra og forstås bagfra, og det i sig selv er jo meget smukt.
Ind imellem bliver vi overrasket og morer os ekstra, når det hele f.eks. bliver peppet med svensk ældrefitness og spabad. For det kan jo altid nås med en enkelt billet før lukketid!
Der er mange gentagelser gennem livet, specielt når vi ser dem udpenslet via ti stadier i livet på 75 minutter. Vi mødes og skilles og mødes og skilles. Måske kan du genkende noget fra dit eget liv?
Til slut vil jeg bare sige; ting bliver taget, ting bliver givet og ting bliver taget forgivet! Så tag af sted og bliv lidt klogere på livet på hippodromen.
Hvem: Folketeatret/Aarhus Teater
Hvor: København / Aarhus
Hvornår: 9. feb. – 11. marts samt i Aarhus fra 14. sep. – 14. okt. 2017
Foto: Thomas Petri / Creative Commons