Anmeldelse: De lystige koner


    Stjerne2Stjerne2

Af Carina Blangsbøll

Shakespeares lystige koner har trukket sig fra Windsors gader helt op til det 19. århundredes vilde vesten. Mette Horn og Camilla Bendix spiller med en løssluppen sødme de til dels snedige westernfruer, der gang på gang narrer General Falstaff i skælmsk falden på halen komedie. Tom Jensen er en komisk force for historien, og i rollen som den virkelighedsfjerne Falstaff spytter, hoster, vælter og vralter han det bedste, han kan, og det bringer latter frem i salen. Særligt når han er mand for ikke at holde sig tilbage for skælmske øjne, benspjæt og lystige bemærkninger.

Scenografien fremstår flot. Den er hurtig at ændre og aldeles kompakt, så den vil bestemt gøre sig godt på turnéscenerne ude i det ganske land. Overgangene og musikken mellem scenerne giver forestillingen lidt tiltrængt tempo. Kostumerne er fikse og elegante, lige med undtagelse af en mexicansk forklædning, der nærmere giver associationer til en skolekomedie, men det var måske forklædningens kunst den gang.

Et par af forestillingens bi-karakterer virker beklageligvis som overflødigt fyld til den i forvejen lidt lange historie. Ja, de har alle sammen relationer til hinanden, men i forhold til selve hovedhistorien gør de desværre hverken fra eller til.

At historien er flyttet fra Englands elegance til det vilde vest virker også lidt meningsløst, og jeg selv savner specielt slutscenens klassiske alfedronning og parken, som her er byttet ud med en mere gold indiansk trolddom og en totempæl.

Forestillingen igennem er der indlagt små western-bemærkninger med lassoer, pistolskud og indianerhad, men hverken italesættelserne eller pistolduellerne gør desværre noget for den samlede handling, som nok mest taler ind i 1600-tallets små kærlighedsspektakler.

I 2. akt er fortællingen mere stram, og der sker generelt mere på scenen, når skælmskheden langsomt forløses. Det er især personlighederne på scenen, som er med til at løfte forestillingen op, og trods det lidt langsommelige opstartstempo, skal der nok blive munterhed i de mange turnébyer, som kavalkaden fornøjer sig i.

Forestillingen er anmeldt ved pressevisningen den 18. jan. 2018.

Hvem: Folketeatret
Hvor: Turné i hele landet
Hvornår: Turnéperiode 20. jan. – 16. marts 2018 spiller herefter på Folketeatret fra 22. marts – 26. april 2018
Foto: Gudmund Thai