Anmeldelse: Matilda the Musical


Af Carina Blangsbøll

Matilda er bestemt en skøn musical for både børn og voksne. Når jeg ser på fortællingens i bund og grund kolde handling, tænker jeg ikke ligefrem, at forestillingen er til børn, men den bliver simpelthen præsenteret med så meget humor, at det skræmmende ofte bliver gjort morsomt. Det hele er slet slet ikke sjovt, men sammen formår holdet med timing, et skævt udbrud eller en sjov replik, at gøre, så vi som publikum kan grine af det og på den måde letter stemningen sig i befriende passager fra det dystre.

Lægen, spillet af Daniel Eriksson, åbner forestillingens dialog og hjælper med at bringe Matilda til verden. Her er det lidt ærgerligt, at rollen varetages af en med tydelig svensk accent, for det gjorde det lidt svært at høre, hvad han sagde, når musikken spillede og det er nogle ret væsentlige linjer, der sætter tonen for historien og Matildas liv. Netop at Matildas forældre overhovedet ikke vil have hende. Og her starter Matildas liv så med frygtelige forældre, masser af bøger og en udpræget sans for retfærdighed.

Der er 3 hold børn som skiftes til at spille forestillingen, og ved denne premiereaften blev Matilda spillet af 10-årige Clara Schelling. Det gjorde hun med dejlig oprigtighed, om end hun kækt sang ’Uartig’, sagde fra overfor uretfærdighed eller snakkede russisk.

Mange andre skønne børn performer også på scenen bl.a. Julius Vincent Kjær-Mathiesen som den stakkels kagespisende Bruce, mens Anna Bay Rasmussen er Lavender, der har sit eget personlige lille opgør mod rektor Trunchbull, som hun med stor iver indvier publikum i.

Mads Rømer Brolin-Tani spiller på grusomvis den frygtelige rektor Trunchbull, som tyranniser børn og voksne på skolen Crunchem Hall. Selvom Trunchbull er frygtelig bliver rollen spillet af Brolin-Tani med en god portion humor, der indimellem kommer op til overfladen fra sit klamme skjul i den nidkære rektor.

Amalie Dollerup synger og spiller fuldstændig fantastisk som den underdanige og godhjertede Frk. Honey. Specielt i andet akt hvor Dollerup virkelig får lov at folde karakteren ud og synge det følelsesmæssige pragtnummer ’Mit hjem’.

Matildas forfærdelige forældre Hr og Fru Wormwood bliver spillet glimrende af Annette Heick og Rasmus Botoft. Heick bliver også flankeret af Morten Kjeldgaard, som er Fru Wormwoods dansepartner Rudolpho, og deres pangnummer ’Larm’ er virkelig morsomt fremført, og så er det jo skønt med en vaskeægte danser, der på humoristiskvis kan kaste sig rundt mellem Heick og Dollerup.

Jeff Schjerlund spiller Matildas ekstremt ubegavede storebror, og personligt synes jeg han er lige voksen nok til rollen, i de korte shorts med sit barnlige-look, men når rollen nu skal spilles af en ægte voksen, så kører Schjerlunds gestiske udskejelser den alligevel hjem og Schjerlund bringer udelukkende smil og latter frem i salen på trods af de få ord hans rolle ellers har.

Jeg bliver bestemt nødt til at tage ind og se forestillingen igen (og måske igen) for at se de 2 andre børnehold præstere alt det, de kan i denne skønne, frygtelige og morsomme musical.

Hvem: Det Kongelige Teater
Hvor: København K
Hvornår: 27. jan. – 27. feb. 2022
Foto: Miklos Szabo