Anmeldelse: Modne Damer i Morgenkåbe


Af Carina Blangsbøll

Ann Mariager har formået at skabe en moden fortælling, som får publikum til at grine alle de rigtige steder. Der er rigtige vittigheder, lidt alvor og et indblik ind i en generation, hvis historie ikke bliver vist på scenen hver dag.

Til gengæld er scenografien meget skrabet og sidder man i den yderste del af salen, kan det være svært, at læse med på de sjove sms’er, der bliver projekteret op på den skrå væg, og som resten af salen griner af.

De medvirkende Sofie Stougaard, Pernille Schrøder og Ann Hjort leverer tre menneskelige livsportrætter, der hverken er for meget eller for lidt. De fremstår ganske enkelt som helt genkendelige kvinder, der lever et almindelig hverdagsliv og det er sandsynligvis også det, der får publikum til at grine så meget med undervejs.

Forestillingens omdrejningspunkt Susanne har inviteret sine to veninder til rund fødselsdag på en skånsk spa. Men det er skrappe regler, der skal følges ved denne 60års fødselsdag; Der må kun nævnes én sygdom eller lidelse, og der må kun tales om ét af børnebørnene én gang. Begynder man at tale om, hvem der har den længste uddannelse eller bruger det højeste lixtal i dagligdagens samtaler, kan man også komme på glat is, men der foreligger intet regelsæt herom.

De tre kvinder får til gengæld snakket om gamle dage, eksmænd, ægtemænd og elskere. I tilbageglimt får de vendt deres ungdoms begrænsede pubertetsviden, og med hinandens hjælp får de snakket sig frem til, hvordan man tiltrækker de jævnaldrende og dog friske mænd med den helt rigtige datingprofiltekst.

Der bliver grinet meget af de genkendelige situationer i salen, og både mænd og kvinder griner med hver gang, da der aldrig for alvor er nogen, som bliver trådt over tæerne. Der bliver prikket til de små dagligdagsting, som hvem der kørte børnene dengang de var små og kendsgerningen om at det er for sent at lære en sofakartoffel at handle ind til sig selv, når vedkommende har passeret en vis alder.

En humoristisk og sød forestilling der sætter fokus på den del af livet, der er gået med udgangspunkt i tre helt almindelige menneskers hverdagsliv og tanker herom.

Hvem: Landsteatret
Hvor: Turné i hele landet
Hvornår: 8. feb. – 28. marts 2020
Foto: Erling Mølgaard