Anmeldelse: Ophelia Noh


    Stjerne2Stjerne2

Af Lea Nelhorf 

Ophelias genfærd spørger på Kronborg, og tager os med på en kulturejse til den japanske teatergenre Noh.

Her møder vi store, prægtige og volumøse kostumer, enkle og elegante masker og musik, der ligger langt fra det, vi hører til daglig.

Musikken består af tre trommer med hver deres lyd og en fløjte, der formår både at være hidsig og skingre og let og blid. De skaber en rolig stemning og sammen med de rene linjer og stille koreografier, får de os nærmest ind i en meditativ verden. Her bliver talt til vores sanser og vores indre åbenhed. Kostumerne og den helt forsigtige gangart får karaktererne til at ligne, at de svæver.

Ophelias helt hvide, porcelæn-agtige maske fremhæver hendes uskyldighed og blidhed på en helt unik måde, som jeg ikke før har set.

Selvom hele den japanske spillestil på mange måder er fremmed, og ikke er noget man herhjemme ser hver dag, vækker den min nysgerrighed.

Jeg drages med ind i det særprægede og simple univers, der ligeledes også gør dramaet og tragedien langt mere intens når den indtræder.

Historiefortællingen er anderledes og på japansk. Hvilket ikke synderligt burde være et problem, da det både er tekstet på engelsk og dansk. Men overteksterne er skiftevis forsinkede og alt, alt for hurtige. Det er en irriterende teknisk fejl, der gør at jeg desværre ikke forstår hele historien i detaljer, og af og til hiver det mig ud af den nærmest terapeutiske stemning, der er brugt lang tid på opbygge.

Du skal se denne forestilling, hvis du er klar på et møde med en helt anden teatergenre, og ikke mindst en helt anden kultur. Det er historien om Hamlet set med japanske øjne med alt hvad det indebærer. Et didikeret og ydmygt kor, ro, æstetik, symbolik, særprægede toner og samuraisværd.

Forestillingen er som helhed en fantastisk smuk og bevægende oplevelse, der stadig sidder i mig. En interkulturel forestilling som vi sjælendt ser her i lille Danmark.

Kom afsted inden det er for sent. Find din tålmodighed, dit åbne sind og dit varmeste tæppe frem og bliv beriget med kulturelle og smukke indtryk i den mørke sensommernat.

 

Hvem: OH LO SHA Noh-kompagniet
Hvor: HamletScenen, Helsingør
Hvornår: 22.- 23. august kl. 20:00
Foto: HamletScenen