Anmeldelse: PLATT-FORM – en smule i overkanten


    Stjerne2Stjerne2

Af Carina Blangsbøll

PLATT-FORM gør det igen! Altså de gør alt det, som de siger, de ikke går ind for. Det er morsomt, og det er endda lidt sjovere end første gang, de gjorde det på Frederiksbergscenen i sin tid. Der er noget mere satirisk og genkendeligt over det denne gang. For det er jo så sjældent, at vi i denne tid støder på nogen, der gør noget, som de ellers lige har nægtet nogensinde at gøre. En ting er sikkert, det kunne i hvert fald aldrig ske op til et valg.

Men skal kunstnerne overhovedet blande sig i den slags? Eller skal de bare holde deres mund og lave deres kunst? Så publikum passivt og tilbagelænet kan nyde deres spinkle underholdningsbudget og dertilhørende (øvre) middelklassestatus.

Mange spørgsmål hænger i luften, men heldigvis kan det meste forløses af trioen med sang og satire. Melodierne er morsomme og ja, måske en smule i overkanten. Men de slipper alligevel afsted med det hele, især fordi det hver gang bliver serveret så personligt som muligt. Jakob Faurby er stadig den ældre stakkel, Laus Høybye kunne i princippet stadig være 11 år, og Mille Lehfeldts evne til at indtage en mandlig rolle skal heller ikke overses. Men man må jo som bekendt også hyle med de ulve, man er iblandt, så jeg vil mene rollerne kan gå begge veje i dette tilfælde.

Showet byder også på et dybt sort men glædeligt gensyn med den tysktalende og komplet vanvittige performancegruppe, som ingen blandt publikum helt ved, om de skal frygte eller grine af. Vi får endnu en bid nyfortolkning af biblen, et velklingende julemedley og sidst men ikke mindst et decideret blærerøvs-medley.

Den nye musik er af Høybye og fremstår som en god blanding af alt fra satiriske ørehængere til popmusik. Det fungerer glimrende sammen med trioens klare og nydelige sangstemmer. Tænk at kunne synge så rent om noget, der er så beskidt! Det tilføjer nærmest i sig selv klangen et dobbelt bid.

Nicholas Nybro har lavet kostumerne, og et efter et kommer de til syne som en fantastisk kavalkade af skinnede stof, uldstrik, guld, gøgl og blegsart hudfarve.

Intet tabu er for helligt i dette forum. Og ingen banal aktualitet går trioen næsen forbi. Så hvis du f.eks. er i tvivl om, hvem du skal stemme på, om du er den aktive eller den passive type eller ikke helt ved, hvad du skal stille op med din moderkage, så tag fordi PLATT-FORM og få et godt råd med på vejen. Det kan ikke gå galt – med mindre du altså gør, som de siger.

 

Hvem: Betty Nansen Teatret, Edison
Hvor: Frederiksberg
Hvornår: 11. november – 9. december 2017
Fotograf: Oliver G. Hoffmeyer