Af Carina Blangsbøll
Fredericia Teater elsker Lars Mølsted – og hvorfor skulle de ikke også det? Hans spillestil og stemme spænder bestemt således, at han kan få succes med flere genrer, og vellykket bliver det også i teatrets seneste opsætning – nemlig europapremieren på ’Problemet med Douglas’. I denne sæson har Mølsted stået på teatrets scene først som Quasimodo, derefter som nørdet gamer og nu kan du så opleve ham som… Snegl?
Ja, og hvorfor egentlig ikke? Da de første 7 minutter er gået, kan jeg genkende omkring 30 scener fra det virkelige liv, hvilket efterlader mig med tanken om, hvornår det absurde mon for alvor begynder. Men det kommer ganske som forventet stille og roligt snigende.
Forestillingen handler nemlig om Douglas, der midt i sit dagligdagsliv bliver forvandlet til en snegl. Men Douglas er ikke det eneste bløddyr, der kommer på glat is. Fortællingen handler nemlig om kærlighed. En stærk – og til tider lidt sær – kærlighed. En kærlighed der kommer til syne på mange måder, og ovenikøbet kan rumme både kærligheden til din kæreste, dit barn, din bror, eller din kærlighed til én der er helt speciel.
Den danske oversættelse er fin, men enkelte steder i sangene har jeg svært ved at høre præcist, hvad der bliver sunget. Jeg er i hvert fald ikke helt sikker på, hvad jeg skal lægge i hvert enkle sungne ords betydning. Herudover bliver sangene dog leveret helt perfekt, og orkestret er fuldstændig on beat. Sangstemmerne er stærke, og der er rytme i hver melodi. Bjørg Gamst indtager scenen med særligt højt humør, og det er dejligt at have hende tilbage, selvom det kun var for en kort stund, hun var udenlands og lufte sin skønne sangstemme. Thomas Jensen alias Douglas’ ”fortabte” bror synger også sine strofer på en utrolig klar og rørende måde.
Jeg er sikker på, at alle, simpelthen hver og én der ser denne forestilling, vil få noget helt forskelligt ud af det. Jeg tror, at ens egen tolkning af forestillingen hænger stærkt sammen med, hvad du lige præcis får ud af at se den. Og ja, gør det så ikke altid det? Jo, men særligt i denne halv-absurde sneglesammenhæng tror jeg, at det kommer meget an på, om du kan se dig selv blive underholdt af en snegl, og herunder lade alvorens absurde og underholdende univers få indflydelse på dit ellers sneglefri liv?
I absurd teater er det jo ikke alt, der skal tages alvorligt. Så er det overhovedet meningen, at vi skal se Douglas’ forvandling til snegl som værende en ægte snegl, eller er sneglen blot et symbol på noget? Jeg afslører det selvfølgelig ikke, primært fordi jeg ikke ligger inde med et endegyldigt svar på dine vegne. Det er simpelthen op til dig. Så er en snegl en snegl eller? Tag selv afsted og find ud af det, inden sneglen bliver forvandlet til en ægte vandskabning!
Hvem: Fredericia Teater
Hvor: Fredericia
Hvornår: 11. – 20. maj 2017
Foto: Søren Malmose