Af Maria Thostrup Jakobsen
Forvekslingskomedien REVISOREN er baseret på teksten af den russiske forfatter Nikolaj Gogol, der ellers er berygtet for at have brændt de fleste af sine værker. Heldigvis undgik manuskriptet til REVISOREN flammerne, ligesom det ved udgivelsen i 1836 slap igennem den russiske censur. I dag kan publikum opleve Nørrebro Teaters opsætning, hvor Thure Lindhardt, som den forhutlede Khlestakov, står i spidsen for et frembragende og velspillende ensemble.
Forestillingen skildrer en gennemkorrupt russisk provinsby, hvor udmeldinger såsom: “selvfølgelig tager jeg imod bestikkelse!” bliver sagt med største selvfølgelighed af Tina Gylling Mortensen i skikkelse af byens dommer. I et samfund totalt blottet for moral kan vi som publikum forarges over byens embedsmænd og spidsborgere, der alle drives af grådighed og egeninteresser. Men selv om scenen er sat i Rusland langt væk fra demokratiske og fredelige Danmark, er det svært ikke at tænke på de sager, som vi trods alt også har oplevet herhjemme.
REVISOREN udmærker sig ved sin imponerende rolleliste, og skuespilpræstationerne er uden tvivl forestillingens største styrke. Selv de til tider langsommelige passager bliver løftet af nærværet og intensiteten blandt de medvirkende. Desværre er den danske oversættelse af Gogol ikke altid lige så sjov, som man kunne håbe på, og der kunne med held have været skåret mere ind til benet. Fjerdeårselev ved Den Danske Scenekunstskole København, Nicolaj Jørgensen, er som skoleinspektør og tjener et højdepunkt blandt forestillingens 11 karakterer, og med sublim kropskontrol får han lattertårerne til at trille. Derimod var der flere momenter hvor de mange gentagelser i dialogen – særligt mellem Sarah Broberg og Benedikte Hansen – tappede forestillingen for tempo og fremdrift.
REVISOREN er som lovet en korrupt og bindegal komedie. Jeg er overbevist om, at det stærke ensemble igennem spilleperioden får fintunet forestillingen, så den kommer til at stå endnu mere skarpt. En anbefaling herfra.
Hvem: Nørrebro Teater
Hvor: København N
Hvornår: 17. feb. – 8. april 2018
Fotos: Büro Jantzen