Anmeldelse: Roméo et Juliette


Af Maria Thostrup Jakobsen

Varmebølgen, som siden august har skyllet indover København, hang stadig i luften, da jeg satte mig som publikum på Den Røde Plads på Nørrebro for at opleve Malmö Operas Roméo et Juliette til Copenhagen Opera Festival. Det var heldigt, for koncerten foregik på festivalens open air-scene, og her kan vind og vejr være en barsk samarbejdspartner for et symfoniorkester, der er vant til at putte sig i orkestergraven. Et par strygere måtte da også kæmpe en smule med at få noderne til at blive på nodestativet. Men Malmö Operaorkester såvel som dirigent Patrik Ringborg, de to sangere Kseniia Proshina og Sehoon Moon og ikke mindst vært Ricard Söderberg, lignede alle nogle, som nød at have en nær kontakt til publikum.

Roméo et Juliette er måske klodens mest velkendte drama. Det er en ægte kærlighedsklassiker, som er blevet vendt og drejet, fortolket og formidlet gennem alskens kunstformer. Shakespeares historie er selvfølgelig også blevet opsat som opera. Musikken til operaen Roméo et Juliette er skabt af den franske 1800-tals komponist Charles Gounods, som ifølge historien bifaldt, at hans værk kunne formes og tilpasses til et skiftende publikum. Malmö Opera har båret den ånd videre og skabt en koncertversion af operaen, som med korte musikalske nedslagspunkter gav festivalpublikummet en flot oplevelse og en klar fornemmelse af operaens dramatiske stemning.

Copenhagen Opera Festival, som blev grundlagt i 2009, slipper operaen løs i byen. Festivalen lader operaen udfolde sig i nye rum i København, og her får et større publikum adgang til de smukke musikoplevelser. Koncerten med Malmö Opera havde tilmed fri entré. Jeg kiggede under koncerten rundt på det store publikum. De fleste havde været med fra koncertens start, men flere var efterfølgende kommet til. Heriblandt et energifyldt barn, som dansede til musikken, og som nok ikke havde fået samme glæde ud af den 3 timer lange version af operaen. Men for det lidt mere voksne publikum, vil jeg – ud fra koncerten – klart anbefale den fulde udgave af Malmö Operas Roméo et Juliette. Jeg er meget fristet til at tage en tur over Øresund.

Hvem: Copenhagen Opera Festival og Malmö Opera
Hvor: København N
Hvornår: 22. aug. 2022
Foto: Copenhagen Opera Festival