Anmeldelse: Svantes Lykkelige Dag


Svantes Lykkelige Dag, Nørrebro Teater, Anmeldelse

Af Carina Blangsbøll

Har du nogensinde tænkt over, hvor meget smækken med døren et parforhold kan tåle? Det har Svante og Nina ikke. Men kan depression, folkesyge og folkekor overhovedet ende i en lykkelig slutning?

Det kan det i hvert fald, når Nørrebro Teater står bag. Benny Andersens viser om Svante ligger til grund for hele scenariet og fluks kommer den folkelige kærlighed sammen med spørgsmålet, om det egentlig er nok at holde ud fremfor at holde af?

I aften holder alle af Svante.

Og som publikum kan vi mærke, at skuespillere, musikere og det store folkekor nyder at være på scenen. De er der for vores skyld og for deres egen, og det får det hele til at se legene let ud.

Hvis to skuespillere skal bære en forestilling som denne, skal det netop være disse to. Lise Baastrup og Anders W. Berthelsen står på scenen med enorm følelse og talent. Men på sin vis står de der først og fremmest som dem selv, og det giver forestillingen en anderledes kant. Når grin og gråd skinner igennem på scenen, kommer det hele til at virke uvirkelig vigtigt. Og det efterlader os tryllebundne i sindet til den oplevelse, vi netop har været en del af.

 

 

Hele forestillingen er lidt af en tidsrejse. Ikke kun tilbage til 1970’erne med Svante, Nina og alle de andre. Men tilbage til en følelse jeg tænker publikum må have siddet med, når de i 1930’erne så Liva Weel fremføre en vise. For da Lise Baastrup alene på scenen fremførte aftenens næstsidste vise, opstod der unægteligt et melankolsk smuthul til visernes storhedstid. Bravo.

Julian Toldam Juhlins scenografi og kostumer fuldender hele den skævhed, der er i Svantes verden. Telefonmaster og birketræer falder op og ned. Fuglehuse med indbygget lys, blonder med krøl og rødmalet neg. Intet mangler for at redde Svantes dag. Ind imellem skal folkekoret dog passe på, at de ikke kommer i karambolage indsvøbt i både telefonledninger og efterårshøsten. Men ingen skade er sket endnu.

Undskyld, men hvem er du nu? Se, her er det jo dejligt, at selv skuespillerne spørger hinanden. For når Svante er Svante og måske Benny, og Nina og Eva er Nina som er Svante og psykiater, så kan det hele godt gå hen og blive lidt indviklet. Men frygt ej. Til slut giver det hele mening.

Timerne føles så korte. Så skynd dig afsted og giv livet mening på Nørrebro Teater!

 

Hvem: Nørrebro Teater
Hvor: København
Hvornår: 23. nov. – 23. dec. 2016
Foto: Ulrik Jantzen