Anmeldelse: To på tur


Af Carina Blangsbøll

Der nærmest lugter af hospital, da stykket går i gang, og de to hospitalssenge bliver kørt ind på scenen. Men det kan selvfølgelig også skyldes, at vi sidder i den lille kompakte turné-teatersal i Grøndalscentret. Lugten opløses dog hurtigt, og salen bliver i stedet fyldt med latter fra aftenens publikum.

Kurt Ravn og Peter Schrøder spiller de to ældre herrer, som af hospitalets læge får at vide, at de hver især har 7 og 14 dage tilbage at leve i. De beslutter sig for at hospitalsindlæggelsen ikke gør dem mere eller mindre trygge, nu de alligevel skal dø, og derfor ser de ingen grund til at blive liggende i de varme senge resten af deres liv.

De bevæger sig derfor afsted på en sidste tur ud i det franske natteliv iført pyjamas og trækkende på et dropstativ, hvis nu altså behandlingen alligevel skulle virke.

På deres vej møder de både livet og døden i form af en gravid kvinde der lige er gået i fødsel, og en mand hvis selvmordsforsøg mislykkede pga. løse knuder. Samtidig får de på humoristisk vis bearbejdet deres eget liv, og de valg de traf og ikke traf. For selvom de er på dødens rand, føler de ikke behov for at tage det hele så tungt. I hvert fald ikke hele tiden. Om ikke andet kan de to altid tænke på nogen, der har der værre end dem selv.

Den lette og humørfyldte iscenesættelse tager hele tiden gas på livet og døden, mens der undervejs indblandes et par alvorlige øjeblikke, når sandheden skal op til overfladen.

Til at hjælpe livserkendelserne på vej agerer Kristine Yde på fornemmeste vis diverse kvindeskikkelser, mens Paw Henriksen ligeså tager hånd om de mandlige karakterer, som de to døende møder på turen.

Scenografien ændrer sig løbende med meget få virkemidler, hvilket fungerer rigtig fint, da historien med al sin lune i stedet får lov at tage fokus.

Kurt Ravn og Peter Schrøder er det perfekte par. De brokker sig, støtter hinanden på vejen, undres og hjælper hinanden videre. En komisk duo med timing, professionelt håndelag og en tilpas mængde blødhed.

Hvem: Folketeatret
Hvor: Turné i hele landet
Hvornår: 20. feb. – 16. maj 2020
Foto: Thomas Petri