Af Carina Blangsbøll
Mange generationer kender til Kenneth Grahames historier om de menneskelige skovdyr fra bogen ‘Vinden i piletræerne’ og flere efterfølgende tv-versioner har sikkert hjulpet til, at fortællingen har gjort indtog hos så mange børn og voksne gennem tiden. Det kan altså blive en helt nostalgisk oplevelse, hvis man tager børn eller børnebørn i hånden og ser forestillingen sammen.
Hovedpersonerne i Teater Nexts nybearbejdede udgave af fortællingen er den umage firkløver med Sara Line Møller Olsen som tosset Tudse, Mikkel Baden-Jensen som mådeholden Muldvarp, Peder Holm Johansen som gnaven Grævling og Mette Kjeldgaard Jensen som munter Mosegris.
Alle andre roller i forestillingen varetages også af de fire medvirkende, og de tre af dem giver den blandt andet som festligt syngende småtossede dommere i et humoristisk sangnummer, mens stakkels tudse ikke forstår et kvæk før det er for sent.
Som en børnebog der har eksisteret siden 1908, så fremstår nogle af situationerne vi bliver præsenteret for lidt forældet, men det giver helt sikkert anledning til at tale videre derhjemme om, det man har set sammen. For er man f.eks. en god ven, hvis man tager noget fra en anden, som siger nej? Jeg tror måske, det er lidt svært at forstå godheden i det, hvis man kun er 5 år gammel, også selvom det i fortællingen handler om, at vennerne gerne vil passe på, at Tudse ikke kommer til skade ved at køre bil. Men ja i et dynamisk venskab, kan man jo sagtens være uenige om ting på en sund måde, og her har man så alletiders indgang til, hvad en god ven er og hvad der ikke er i orden.
Indimellem er nuancerne i musikken desværre svære at høre, da det hele spiller lidt i samme niveau. Der manglede simpelthen nogle niveauer i lyden, men jeg tror det skyldtes dårlig lydregulering i Taastrup Teater, så det kan forhåbentlig løses på turnéen.
Kirsten Brinks scenografi fungerer godt til forestillingen, og de helt enkle scener, når Muldvarp f.eks. bliver væk i skoven, er der, hvor det hele spiller allerbedst sammen med lys, musik, vindstød og piletræerne, der hænger ned fra loftet og glimter let.
Anders Leth Jensens lysdesign klæder scenografien og skaber lidt spil i det hele, mens fortællingens brug af robåde samt køretøjer er løst på en god måde, så karaktererne både kan sejle og køre hen over scenen på en naturlig måde i de flotte transportmidler.
En fin lille familiemusical med entusiastiske medvirkende, der på sin egen måde lærer os lidt om venskaber og det at passe på hinanden.
Hvem: Teater Next
Hvor: Turné rundt i landet
Hvornår: 15. sep. – 26. okt. 2022
Foto: Emilia Therese