Anmeldelse: WALK-MAN


Af Ditte Amalie Greve Bichel

Hvis jeg før i tiden var blevet spurgt om jeg havde lyst til at se en forestilling, hvor fodgængerovergange ved lyskryds er omdrejningspunkt, så havde jeg svaret med et klart og rungende nej. Men det er netop dette, som gør Don Gnus forestilling ’WALK-MAN’ så genial – de tager noget hverdagstrivielt og overset, i dette tilfælde vores måde at agere på som fodgængere, og forvandler det til 1 time og 10 minutters velkoreograferet underholdning.

Når jeg nu beskriver en forestilling, hvor det eneste der er på scenen er 4 veltrænede mænd, nogle lyskæder og 16 aflange træplader, som er malet henholdsvis sort på den ene side og hvid på den anden, så er det vist ikke for meget at sige, at opsætningen er enkel i sit visuelle udtryk.

Alligevel er der ikke et eneste kedeligt øjeblik og mit ansigt er ét stort smil fra start til slut. I løbet af forestillingen bygges forskellige versioner af fodgængerovergangen, både i konkrete og abstrakte udgaver, og dermed skabes forskellige billeder på, og refleksioner over, nogle af de sociale koder som ligger implicit i vores adfærd og som vi derfor ikke taler med hinanden om. For jeg må da indrømme, at jeg aldrig har tænkt over, hvordan jeg krydser et lyskryds. Men da jeg var på vej hjem efter forestillingen, blev jeg ekstremt bevidst om min egen og andres gang over de hvide streger.

De fire performere Petras Lisauskas, Jeppe Kaas Vad, Jesper Møller Hermansen og Kasper Buus leverer en fantastisk præstation. De er så præcise i deres kropssprog, at vi som publikum på ingen måde er i tvivl om, hvad de forsøger at formidle. De har alle fire en fest mens de optræder, hvilket smitter af på publikum som reagerer med tilråb, hujen og klapsalver.

Don Gnu-stilen, konceptet og humoren, som Jannik Elkær og Kristoffer Louis Andrup Pedersen står bag, skinner tydeligt igennem. Koreografien er gennemarbejdet og der er ikke en eneste bevægelse på scenen, som virker tilfældig. Selv de tunge træplader bliver flyttet rundt med overskud og elegance. Nogle vil måske mene, at der går for meget tid med at illustrere forskellige gangarter. Personligt mener jeg dog, at det er modigt, at Don Gnu tør dvæle ved noget så simpelt.

Selvom man ikke er danseentusiast, tror jeg bestemt man vil sætte pris på ’WALK-MAN’. Tematikken om vores opførsel i det offentlige rum er let genkendelig og det er en fornøjelse at se de fire performere udfolde deres talent og kropskontrol på scenen.

Hvem: Don Gnu i samarbejde med Bora Bora
Hvor: Bora Bora, Aarhus C
Hvornår: 5.-9. okt. 2019
Foto: Christoffer Brekne