Anmeldelse: A Clockwork Orange


Af Ditte Amalie Greve Bichel

På Aarhus Teater er den eksperimenterende scene Studio omdannet til en undergrundsverden, hvor huskunstner Nathalie Mellbye inviterer publikum til at opleve Anthony Burgess’ voldsomme kultklassiker ’A Clockwork Orange’ fra 1962. Da vi træder ind i rummet, bliver vi mødt af Aarhus Teaters kor der, i samspil med graffiti-inspirerede malerier på vægge og søjler, sætter stemningen for de næste 2 timer og 10 minutter.

I rollen som hovedkarakter og fortæller har vi ensemblemedlem Emil Prenter. Med charme og indlevelse guider han publikum gennem fortællingen om den blot 15-årige Alex, der sammen med vennerne Kim og Bum raserer byen i de sene nattetimer. Skuespillerne Lasse Steen og Sofia Nolsøe er også at finde på scenen. De springer mellem forskellige karakterer i universet og gennem deres individuelle præstationer får de formidlet følelsen af galskab, som gennem hele forestillingen ligger og ulmer under overfladen.

De hvidmalede ansigter med sorte øjne og brede røde munde trækker tydelige tråde til Heath Ledgers portrættering af Jokeren. Makeuppen, kostumerne og scenografien understøtter fornemmelsen af et dystopisk parallelsamfund, hvor voldens væmmelige ansigt styrer slagets gang på tværs af systemer og klasser.

Manuskriptet er skrevet af forfatter og dramatiker Bjørn Rasmussen, og indeholder diverse sprogperler såsom ”den skoddekadente vogn” og ”indenkrigsmedisteren”. Publikum bliver indirekte inddraget, når Alex som fortæller tiltaler salen med ordene ”mine hjerner og hjerter”. Jeg skulle bruge lidt tid på at vænne mig til jargonen, men 10 minutter inde i forestillingen lod jeg mig overbevise og overgav mig.

Musikken i ’A Clockwork Orange’ er en vigtig del af iscenesættelsen. Forestillingen indeholder både punk-inspirerede numre, spillet og sunget af de tre skuespillere, og mere klassiske indslag fra koret. Den klassiske musik står i skarp kontrast til scenerne med vold og overgreb. Alle elementerne går tilsammen op i en højere enhed og fremhæver de humoristiske, ubehagelige, tankevækkende og komplekse aspekter af historien.

De eminente skuespilpræstationerne, den medrivende musik og den veludførte scenografi gør ’A Clockwork Orange’ til et must-see. Dog finder jeg det vigtigt at understrege, at forestillingen ikke er for sarte sjæle.

Hvem: Aarhus Teater
Hvor: Aarhus C
Hvornår: 6. – 19. maj 2021
Foto: Anna Marín Schram