Anmeldelse: Bundløs


Af Kira Bach Pedersen

Hvornår er man voksen? Eller endnu vigtigere: Hvornår føler man sig voksen? Teaterkollektivet Grape belyser identitetskrisen flere unge kommer ud for, når de voksne pligter støder sammen med den bekymringsfrie ungdom. Grape har med ‘Bundløs’ skabt et humørfyldt lille kunststykke, som ovenikøbet vandt Udviklingsprisen ved Vildskud Festival tilbage i oktober.

I ‘Bundløs’ står vi ansigt til ansigt med fire kvindelige identiteter, som har brug for rådgivning til at navigere i de udfordringer, som voksenlivet bringer dem i alt fra arbejde, til kærlighed og sundhed.

Temaet om det fremtidige ansvar der ligger konstant på lur, bliver i forestillingen portrætteret i en balance mellem fysisk rytmik og vandfald af ord. Vores fire skuespillerinder leder hver deres monolog og ligner alle afarter af nutidens unge kvinder, her dog klædt anonymt og ens i hvide t-shirts og lyse bukser.

Det er til tider hysterisk morsomt at overvære de unge kvinders hverdagsudfordringer, som i den grad bliver spillet op med humor. Absurditeten stiger i graderne, når de står tæt sammen på den lille københavnske scene, og messende og med stigende desperation, synger omkvædet fra Beatles-hittet ‘Something’. Den vittige tekst fortjener i den grad ros.

Alligevel så jeg gerne, at ‘Bundløs’ gik linen ud og optegnede en skarp streg mellem humor og alvor. Det sjove bløder for meget ind i det seriøse, og publikum får ikke lov til at dvæle ved de reelle og menneskelige problemer, vi får præsenteret. Følsomheden dulmes af humor, hvilket kan være er en pointe i sig selv, men det rører mig desværre ikke.

Forestillingen ender næsten lige så brat som den begynder, og jeg er efterladt med et ønske om at ville have endnu mere ud af forestillingen og et budskab at tage med mig hjem, uanset om det skulle være positivt, negativt eller midt imellem. ‘Bundløs’ har et så stærkt fundament og tætknyttet cast, at den sagtens kunne have været væsentligt længere. Men pyt nu med det. Med så solid en start har Teaterkollektivet Grape i hvert fald noget at leve op til i deres næste opsætning.

Hvem: Teaterkollektivet Grape
Hvor: TeaterHuset, København
Hvornår: 19. – 22. maj 2021
Foto: Grape