Af Anna Cæcilie Sørensen
‘Danmark, mit fædreland’ er et portræt af Danmark. En teaterforestillingen skabt af otte forskellige teatre rundt omkring i Danmark. Scenen er hvid og ligner et museum. Der er syv forskellige genstande i hver sin hvide montre. Sukkerroen fra Lolland-Falster. Et timeglas fra Vendsyssel. Janteloven fra Nykøbing Mors. Karameller og lakridser fra Bornholm. En tidskapsel fra Svendborg og shawarma på en musselmalet tallerken fra Nørrebro.
To tyve er på jagt. Den ene synes, de skal stjæle Janteloven. Den anden synes ikke, det er nogen særlig god idé. For hvem fa’en gider egentlig have Janteloven? De diskuterer, og Janteloven går i stykker. Deres dialog er morsom; du skal være så pisse velkommen, vi regner dig bare ikke for noget, og du får ikke lov til at lave om på noget. Det’ uhyggeligt, men sandt. Vi tager og tager, men er ikke så glade for at give noget igen.
Forestillingen starter godt, men jeg blev nok bare desværre lidt mere forvirret end begejstret. Det er et interessant projekt, og jeg synes, det en vigtig debat, vi skal tage, men jeg blev ikke fanget af fortællingerne. Jeg forstod slet ikke scenen om psykiske lidelser eller bregnerne på hovedet. Fortællingerne druknede lidt i de surrealistiske momenter, og det er altså ærgerligt, for jeg er virkelig betaget af hele ideen bag forestillingen. Klædt i orange regnfrakker, gummistøvler og uforudsigeligt vejr genkender vi bider af Danmark. Under slagsange og historier om Røde Mor genkender vi noget, vi var engang og tænker: hvor fa’en blev det egentlig af? Måske vi skulle overveje at synge sangene igen.
Omdrejningspunktet for alle fortællingerne er stolthed og skam. Vi har alle sammen noget at være stolte af og noget at skamme os over som land og som individer. Ingen ved, hvor vi er på vej hen, men dejligt at vi har teatrene til at sparke gang i nogle debatter.
Hvem: Baggårdsteateret, Bornholms Teater, Holbæk Teater, Limfjordsteateret, Teatergrad, Teatret Masken, Teater Nordkraft og Vendsyssel Teater
Hvor: København NV
Hvornår: 23. februar – 23. marts 2018 (turné rundt i landet)
Fotos: Per Morten Abrahamsen