Af Lea Sisi Fast Sørensen
‘Det sidste måltid’ er en legende, spændende og æstetisk oplevelse i Maskinhallen på Sundholmsvej. Gæsterne – eller publikum – sidder linet op ved lange, hvide borde. Foran os står glas med en gennemsigtig væske, toppet med candyfloss. Den utraditionelle borddækning er blot begyndelsen på en eksperimenterende, abstrakt og nærværende oplevelse, hvor middagens forskellige retter i samspil med artisterne driver fortællingen fremad.
Lyduniverset, skabt af et væld af instrumenter – blandt andet guitar, harmonika og sav – danner en stemning, der understøtter forestillingens emotionelle intensitet. Vild akrobatik, linedans og voldsomme fødsler bringer publikum igennem et virvar af følelser: frihed, melankoli og den smertefulde afmagt, når man må give slip på sine nærmeste.
Rummet skifter karakter i takt med skuespillerne og forvandles med dugene, lyset og bordenes placering. Ét øjeblik står særligt klart for mig: Bordene bliver spredt kaotisk rundt i rummet, artisterne bevæger sig med en rå og næsten urkraftig energi. Noget vildt – men også noget dybt menneskeligt – er ved at ske. En af artisterne springer fra et bord og bliver grebet i luften. Gyldent lys bader hende og skaber en glødende effekt, som føles nærmest religiøs – et øjeblik af fuldendt frihed, hvor tiden står stille.
Det mest fascinerende ved denne forestilling er, at den ikke har en fast, letforståelig fortælling. Fortolkningen er overladt til publikum, og jeg er sikker på, at vi alle forlod rummet med vidt forskellige oplevelser af, hvad der egentlig skete. Til tider kunne det være frustrerende, at forsøge at regne stykket ud – der er tydeligvis mening bag det hele, men ikke altid en, der lader sig gribe. Det er dog både prisen og gaven ved det abstrakte.
Fra start er forestillingen interaktiv. Lyset er tændt på publikum, hvilket gør det umuligt at skjule sig. Hvis du tørster efter øjenkontakt, er dette den rette middag at deltage i. Her er du ikke bare publikum – du er en gæst ved samme bord som artisterne.
Vi forlader salen med en snaps i hånden og en livlig diskussion om, hvad guleroden mon symboliserede.
Hvem: GLiMT AMAGER og Dynamo Workspace
Hvor: Maskinhallen, Sundholmsvej 28A
Hvornår: 11. – 22. feb. 2025
Foto: Jonas Persson