Anmeldelse: DET STORE FEDE GENNEMBRUD


Af Louise Marie Mortensen

Jeg må indrømme, at jeg ikke havde skruet forventningerne for højt op, da jeg fredag aften tog til Valby for at se MAGT folde sig ud i politisk satire. Min tanke var, at det så ofte før er set, at den slags hurtigt bliver plat eller for meget. Den tanke blev gjort totalt til skamme!

Vi er kun et minut inde i forestillingen, da det går op for mig, at det her bliver en genial aften. Publikum er med helt fra starten. Hujer, klapper og griner højt, og stemningen dufter mere af fest end af teater. Vi er med som gæster og ikke blot publikum.

De seks unge mænd dissekerer Danmarks politiske problemstillinger foran øjnene på os. Især udlændingedebatten bliver sat skarpt op, når Nye Borgerlige ryger en tur i tilsvinings-maskinen, ligesom burkaforbudet og den omtalte indfødtsretsprøve heller ikke går fri. At vi i Danmark har problemer, såsom at DSB ikke kører til tiden, bliver sat op imod den tredje verdens hungersnød, og sketchen om ulvens indtog i de danske skove bliver ledsaget af sætningen ”Hvad er mere dansk end at skyde en gæst?”. Satiregruppen formår at trække den helt til grænsen, men jeg sidder ikke på ét tidspunkt tilbage med en følelse af at være forarget.

Har du fulgt bare en lille smule med i medierne det sidste års tid, vil det nærmest være umuligt ikke at fange referencerne i forestillingen. Udover de seks satirikeres indiskutable geniale humor er de vanvittig musikalske og flere gange rejser hårene sig på mine arme. Det til trods for sjofle tekster om utroskab til julefrokoster og det egentlig tragiske gennemgående gummibådstema.

Christoffer Christensen og Morten Munk, der med passion leverer musikken under hele forestillingen, er helt vildt talentfulde og bibeholder den glade stemning under hele forestillingen.

Skuespillernes harmoni er ikke til at tage fejl af, og skimter man over til musikkerne i løbet af sketchene, ser man, at også de finder det hysterisk morsomt. Jeg har aldrig før været i en sal med så mange mennesker, der grinte samtidigt så længe. Jeg selv fik latterkrampe flere gange, og jeg var langt fra den eneste.

”Der er ikke en skid at grine af” – får vi at vide. For i virkeligheden er det alvorligt, og i de fleste tilfælde tragisk, alt det vi lige er blevet præsenteret for. Danmark er blevet sat op som en egoismenation, og det er nok meget sundt som menneske lige at blive rystet lidt og mindet om, hvad der foregår i Danmark og i verden. Så selvom det var 2 timer med ondt i maven af grin, så gik jeg fra Teater V med en eftertænksomhed og også lidt skræmt. ’Det store fede gennembrud’ har det hele, og jeg ville se det igen, hvis jeg fik mulighed for det.

Hvem: Satiregruppen Magt
Hvor: Teater V, Valby samt efterfølgende turné
Hvornår: 7. dec. 2018 – 22. marts 2019
Foto: MAGT