Anmeldelse: Fra Regnormens LivAf Laurids Katborg

Med en ret lille scene, uden de store kulisser og kun ét enkelt tæppefald ved pausen, var der ikke meget at gemme sig bagved for de blot fire skuespillere i forestillingen ‘Fra regnormenes liv’. Derfor krævede det skuespilpræstationer af høj kaliber for at skabe en stærk forestilling, og det leverede de til fulde. Ole Lemmeke gjorde et godt indtryk som den småneurotiske H.C. Andersen, der modsat Michael Moritzens karakter Johan Ludvig Heiberg ikke kunne opnå kulturelitens fulde anerkendelse. Forestillingens stærkeste præstation blev dog leveret af Ellen Hillingsøe, der gjorde et fantastisk troværdigt indtryk som den feterede skuespillerinde Fru Heiberg. Hun startede med hånligt at gøre nar af den kejtede og uheldige H.C. Andersen, for langsomt gennem stykket at vise sin egen sårbarhed og dele sine traumer med H.C. Andersen og publikum.

Forestillingen viser kontraster og samhørighed mellem mennesker. Fru Heiberg og H.C. Andersen havde overraskende mere tilfælles end først antaget. De var ikke naturligt skønne og flotte, men de havde med stor vedholdenhed kæmpet sig op ad den sociale rangstige. Modsat var Hr. Heiberg symbolet på den kulturelle elite, som både Fru Heiberg og H.C. Andersen med forskellig succes havde forsøgt at erobre. Som en meterstok målte og vurderede Hr. Heiberg, hvad der var, og ikke mindst hvad der ikke var god stil og smag. Ifølge Hr. Heiberg var H.C. Andersens skriverier utilstrækkelige. Imidlertid fik publikum også indblik i de udfordringer, der plagede Hr. Heiberg, som bestemt ikke ønskede at vise sin sårbarhed og sit smuldrende ægteskab frem for omverdenen.

På scenen under hele stykket sad en grå gamling i sin lænestol. Hun var klædt i hvidt og virkede mystisk og kold som H.C. Andersens Snedronningen. For mig var hendes rolle umiddelbart uforståelig, og som publikum følte jeg, at mine spørgsmål fik lov til at stå ubesvaret i lidt for lang tid. På den ene side skabte det en spænding i forestillingen, at hendes tilstedeværelse ikke blev forklaret, men på den anden side virkede det for mig distraherende, at der sad en tavs statist på scenen. Til allersidst fik jeg dog de svar, som jeg søgte.

‘Fra regnormenes liv’ er en forestilling, hvor alt skal bæres af dygtige skuespillere. Heldigvis lykkes det i høj grad, særligt for Ellen Hillingsøe og Ole Lemmeke, at løfte teatrets følelsesmættede replikker og monologer, så forestillingen blev vedkommende moderne teater iklædt 1800-tallets kostumer.

Hvem: Folketeatret
Hvor: København K og turné i hele landet
Hvornår: Folketeatret 2. okt. – 12. nov. samt turné 14. sep. – 5. dec. 2023
Foto: Gudmund Thai