Af Ditte Simone Jelsbak-Rasmussen
Operaen Franciska – Efterbilleder til Fremtiden udforsker den danske kunstner Franciska Clausen (1899-1986), en pioner inden for konstruktivismen. Hun blev født i Aabenraa, men var en central del af den internationale avantgarde i 1920’erne og 30’erne. Alligevel forblev hun i hjemlandet relativt ukendt i sin levetid. Først i de senere år har interessen for hendes kunst og person taget til – senest med en stor udstilling på ARoS og nu med en moderne opera.
Forestillingen er ikke en biografisk gengivelse, men snarere en undersøgelse af Clausens kunst og af, hvordan opera kan formidle den til et publikum. Det giver noget utroligt friskt og nyskabende ikke at få serveret en biografisk skildring, men derimod at blive i det abstrakte univers, for at fortælle om en abstrakt kunstner.
Clausen var en dansk pioner inden for konstruktivismen, en kunstart, der udsprang af den russiske avantgarde. Gennem geometri som formsprog skulle konstruktivismen skabe en ny virkelighed, der afviste den virkelighed, man kan se med det blotte øje. Denne tilgang afspejles i operaens struktur: Den følger ingen klassisk dramaturgisk kurve, men bevæger sig i cirkler – præcis som de cirkler, der tegnes på scenegulvet undervejs.
Stykket er i en konstant bevægelse ind og ud af Clausens kunstneriske virke. Gennem en libretto – selve tekststykket skrevet til operaen – følger vi tilblivelsen af 12 af Clausens værker. Det velspillende lydensemble, kolletivet Lydenskab, og stykkets fire sangere repræsenterer hver især sider af Franciska Clausens kunstneriske virke. Mellemkrigstidens forvarsler om snarligt kaos ligger som en understrømmende del af librettoen til forestillingen – en vellykket reference til verdenssituationen i dag.
Opera, der er kendt for at forløse menneskers store følelser, er en interessant ramme for fortolkningen af den konstruktivistiske kunstner. Hendes univers var mere præget af maskiner, skruer og cirkler end af mennesker. For mig var dette et meget interessant greb. Det skabte en spændende kontrast på scenen, når de utroligt dygtige sangere, mezzosopran Sophie Hagen og sopran Clara Gunge, med deres kraftfulde vokaler blev blandet med de geometriske figurer, patroner og metalfirkanter, der var forestillingens rekvisitter. Deres mimik var ekspressiv og storladen – i øvrigt et modigt valg på Takkelloftets lille scene, hvor det nemt kunne være blevet for voldsomt at overvære på så kort afstand.
Producenten bag forestillingen, Opera på Grænsen, har som sit formål at bringe opera tættere på publikum. Den kraftpræstation og teknik, der ligger i opera, var da også helt særlig at kunne betragte på så nært hold. Franciska – Efterbilleder til Fremtiden blev derfor en flot, nyskabende og sanselig oplevelse.
Hvem: Opera På Grænsen
Hvor: Turné
Hvornår: 6. – 16. marts 2025
Foto: PR Foto