Anmeldelse: Har du hørt en fugl synge?


Af Kira Bach Pedersen

Den danske sommer er igen over os, og det betyder heldigvis massere udendørsoplevelser rundt om i landet. På Grønnegårds Teatrets lille scene bearbejdes H.C. Andersens ’Nattergalen’ i år, hvor et lille hold skuespillere mimer og fortæller sig vej igennem eventyret.

Med undtagelse af Nikolaj Bjørn-Andersen i rollen som kejser er det et ungt og relativt nyuddannet hold skuespillere på scenen som alle ved hjælp af kyndig instruktion deler ud af fysisk komik og skønsang. De er sammentømrede og stærke i deres samspil og bruger gladeligt hinanden for at forstærke det fælles, fysiske udtryk.

Michael Slebsager, der har medbragt mandolinen fra sin seneste rolle som Emil fra Lønneberg, giver fuld gas som den excentriske kammertjener, nyuddannede Laura Skjoldborg portrætterer med afdæmpet og balanceret humor kokkepigen, Rikke Westi får først i sidste halvdel af showet lov til at skinne igennem som musikmesteren, mens Nikolaj Bjørn-Andersen spiller sig igennem et større følelsesregister som Kinas øverste instans.

Allersværest er det dog at tage øjnene fra Nicolai Jørgensen, som som er blevet tildelt den smuktsyngende men stilfærdige nattergal, hvilket er lidt af en genistreg. Som ved hans seneste roller i ’Drengen der ville være vægtløs’ og ’Shakespeare in Love’ beviser Jørgensen endnu en gang hans rækkevidde, når han uden besvær skifter mellem den indespærrede nattergal til højtråbende hofmedlem.

Fortællingen bliver indimellem lidt for blotlagt til min smag, hvor ordene fra fortællingen fremstår for overdøvende og spillet mindre vigtigt. Ekspositionen vokser og rekvisitterne føles desværre unødvendige, når historien alligevel ’blot’ oplæses af en skuespiller stående ved siden af. For min skyld behøver vi ikke et klokkeklart plot fyldt med ord men blot den fine fortolkning sammen med den vellykkede fysiske komik, som der så fint deles ud af henover forestillingen.

Trods støvregn og blæst griner børn og voksne løs på bænkene, og den 60 minutter lange forestilling flyver forbi, da underholdning er absolut i højsædet. Der er rigeligt med humor til både børn og voksne og der rammes klokkeklart på netop denne balance. Det er en betagende oplevelse for hele familien i skønne omgivelser, når der i den næste måneds tid spilles ’Har du hørt en fugl synge?’.

Hvem: Grønnegårds Teatret
Hvor: København K
Hvornår: 4. juli – 11. aug. 2019
Foto: Bjarne Stæhr