Anmeldelse: Hjemme Bedst


Af Anna Cæcilie Sørensen

Ude godt, hjemme bedst. Det gamle ordsprog, som har aldrig lydt mere hult. Hvis vi ikke kan få andre til at føle sig hjemme – hvad kan vi så? Og hvad kan vi gøre? Ja, minoriteten har et ansvar, men det har majoriteten i høj grad også – hvis ikke et større ansvar. Det virker som om at fællesskabet ikke kan bestå, uden at ekskludere men alle har brug for menneskelige fællesskaber. Og vi har brug for hinanden. Så lad os finde ud af, hvordan vi kan mødes og tale om udfordringerne.

Forumteater handler om at skabe dialog, og ikke kun efter forestillingen men i særdeleshed under. Første gang facilitator eller joker; Alaa Abdol-Hamid spørger publikum ”Hvad ser I? Snak med sidemanden”, blev jeg ramt af en stille panik. Det var som at sidde i et klasseværelse, og ikke kunne tale sproget. Hvordan snakker man om noget eller nogen, når man ikke ved, hvad man skal sige? Panikken stilner af. Dialogen med publikum er interessant og bekræftende. Også selvom der nogle gange bliver sagt det samme, bare omformuleret eller med flere ord. Nogle gange kan jeg ikke lade være med at sidde med en følelse af, at man kan sige noget rigtigt og noget forkert. Det er langt nemmere at udpege problemer, i stedet for at turde tage kampen op og håndtere konflikterne. Og så er der mange ting, vi gerne vil gøre, men ikke får gjort.

’Hjemme bedst’ er en af de slags forestillinger, som ser forskellig ud fra dag til dag. Det er aldrig den samme aften, for det er aldrig det samme publikum. Vi er forskellige, vi kommer forskellige steder fra og vi har heller ikke altid samme forforståelse. Måske deler vi noget med nogle andre, men det er kun dialog, der kan gøre os klogere på hinanden.

’Hjemme bedst’ er inspireret af autentiske fortællinger og ’Hej Danmark/Fremmed vær høflig’ af Julie Kordovsky. Alle skuespillerne på scenen kan genkende de fortællinger og scener, som de spiller for publikum. Enten fordi de selv har stået midt i dem, eller hørt fortællingen gang på gang fra deres nærmeste. Det er i teatret, at vi skal kende os selv og når man ser scener med racisme, fordomme og hadforbrydelser kan man ikke undgå at få ondt i maven. Virkeligheden er led, og vi bliver nødt til at samarbejde for at gøre den god.

5240 Act Now har fat i noget. Rigtige historier om rigtige mennesker med rigtige mennesker. Skuespillerne er dygtige og ret fantastiske til at improvisere. Det gør ikke kun scenerne troværdige, men gør et stort indtryk på publikum. Flere gange kan man høre hvisken og stille gisp. Uretfærdigheder får mennesker til at føle og til at reagere. ’Hjemme bedst’ er teater om at vi skal passe på hinanden – og det er godt at blive mindet om.

Hvem: 5240 Act Now & Teater Momentum
Hvor: Odense C
Hvornår: 17. – 25. feb. 2022
Foto: PR Foto