Anmeldelse: Højskolesangbogen


Af Anna Cæcilie Sørensen

Teaterkoncerten ‘Højskolesangbogen’ rammer dig lige i hjertet og gør dine blege kinder glohede og røde. Allerede under første sang rejser hårene sig på armene. Alle sidder vi med en klump i halsen og holder vejret.

Sofadans og sølvguirlander bader i lyset på den store scene. Scenografien er skræmmende enkel og dog så fantastisk genial. Scenograf og kostumier Jonas Fly leger med os. Fly ifører skuespillerne kostumer, vi kan se os selv i og bruger vores yndlingsmøbel, som ingen før har set det.

Vi bliver præsenteret for et Danmark, men ikke som vi kender det. Her er nemlig kun ni overlevende.

Ni meget forskellige mennesker der skal finde sig selv og hinanden. Hvordan er man overhovedet dansk? Når verden falder fra hinanden, hvad skal så holde os sammen? Hvor skal vi hen? Det handler om livet, kærlighed og døden og i en sangbog skal vi finde svarene.

Med musikalsk arrangement af Niels Søren Hansen og Nikolaj Heyman møder vi gamle sange på ny. Vi møder også sange, man ikke kender, men får lyst til at synge med på. Publikum bliver lukket ind i et trygt og fantastisk musikunivers, og under hele forestillingen håber jeg, at det kan vare for evigt.

Skuespillernes energi og store varme stemmer gør os sårbare og rørte. Tænk at musik kan sige mere end ord. Det fine ved karaktererne er, at de er så menneskelige. At de er os, skønt det lyder bedre, når de synger. Tammi Øst og Jens Jørn Spottag spiller ægteparret i matchende træningstøj, de tvinger os til at være til stede, selvom det kan gøre ondt. Vi ser måløse til, når Marie Dalsgaard forvandler sig til operasangerinde og slår os omkuld i sin balkjole. Alle skuespillerne skal roses, da de hver især bidrager med deres helt egen charme og unikke stemme.

Det er meget sjældent, at jeg får lyst til at tude i teateret, men under flere af sangene blev jeg meget rørt og anede ikke, hvor jeg skulle gøre af mig selv. Alligevel følte jeg mig tryg, dér midt i salen med de overlevende og efter stående applaus står vi alle tilbage med et ønske om at bevare fællesskabsfølelsen.

Instruktør Minna Johannesson har formået at skabe en teaterkoncert til os alle, og hun minder os om, at “livet er ikke det værste man har”. Mine glohede kinder og jeg anbefaler, at du tager en gammel ven under armen og oplever ‘Højskolesangbogen’.

 

Hvem: Det Kongelige Teater
Hvor: København
Hvornår: Indtil 4. februar 2017
Foto: Natascha Thiara Rydvald