Anmeldelse: Hvem Bestemmer?


     Stjerne2

Af Lea Nelhorf 

To piger er blevet afleveret til pasning. To helt forskelige piger som ikke kender hinanden. Pasningen finder sted i noget der ligner en garage eller værksted – med to reoler fyldt med farverigt plastisk bestik, køkkenredskaber, gamle cykelhjul og en masse andet tingeltangel, et arbejdsbord og en gammel projektor.
Pasningen ”er” af en slags Big Brother-stemme, der giver pigerene små hint til, hvordan de skal interagere og hvad de skal lave. Men hvem af dem skal bestemme, når der ingen voksen er?
Den ene af pigerne er ordentlig og praktisk. Den anden er kreativ og impulsiv. De ligner ikke hinanden på nogle punkter, og den ene vil på mange måder bare gerne lege alene. Vi ser dem sorterer ting på bordet på pasningens opfordring. Den ene tager alle de flotte guld og sølv ting, og så giver hun den anden de såkaldte “grimme” ting. De ting der ikke passer ind. Den kreative pige tænder for projektoren, og pludselig er det de ”grimme” ting, der er de smukke. På projektoren skaber de smukke historier og den bliver brugt den hele stykket igennem.

Med denne fremgangsmåde lære pigerne at finde det interessante i hinanden. De opdager egenskaber, de egentlig gerne selv ville være i besiddelse af, og lærer at se udover sig selv. Pigerne møder hinanden på midten, og indser at papirklippet, som de hver især ser som henholdsvis en and og en kanin, sagtens kan ligne begge ting. De lærer, at vi som mennesker sagtens kan være både og.

Kreativiteten blomstre, der skal leges og vigtigst af alt skal de begge to bestemme. I samarbejde får de skabt en skør leg til lækkert feel-good musik, der hurtigt får de yngste i salen op og danse. Særlig de sjove lydeffekter med perfekt timing gør lykke. Sammen får vi mærket næstekærlighed og et blomstrende venskab.

Anne Dalsgaard og Katharina Kamber formår at gøre forestillingen så legende fin og musikalsk oplysende.
Instruktør og dramatiker Methe Bendix har her skabt en helt igennem smuk, underholdende og relevant forestilling, der bestemt rykker børneteater til et helt nyt niveau.

‘Hvem bestemmer?’ er en fantastisk lille fortælling med uhyre mange gode pointer i børnehøjde. Den viser på den fineste og sjoveste måde, hvor forskellige vi mennesker er, og vigtigst af alt hvor vigtigt det er, at vi omfavner det fremmede og ikke lader os skræmme. Vi kan lære af hinanden og sammen blive bedre mennesker.
Alle børn, deres forældre, onkler og tanter – alle burde simpelthen se denne forestilling.

 

Hvem: Teater Hund
Hvor: Anemone Teatret, København
Hvornår: 24. marts – 23. april 2017
Foto: Anne Mette Nygaard og Malle Madsen