Af Maria Thostrup Jakobsen
”Teater Remis byder på roulade og revolution!”. Sådan lød invitationen, som jeg sammen med resten af publikummet til aftenens forestilling havde takket ja til. Det lyder umiddelbart som et fristende tilbud: at kunne forandre samfundet til det bedre, mens man hygger sig med kaffe og kage. Men for den unge kvinde, som er forestillingens hovedperson, viste det sig hurtigt at være hverken nemt eller bekvemt at gøre store idéer til virkelighed.
Idealisten handler om en teenager, som på den ene side drømmer om at kaste sig ind i klimakampen, men på den anden side har svært ved at formulere sit mål. Hvilket samfund er det egentligt, hun ønsker? I et øjeblik af usikkerhed og mindreværd leger hun med tanken om, at alle mennesker bør leve isoleret, så vi ikke frister hinanden til overforbrug og konkurrence. Jeg synes, det giver forestillingen en ekstra skarphed, at Teater Remis ikke kun viser hovedpersonen som et perfekt glansbillede, men også sætter fokus på hovedpersonens mindre sympatiske idéer og tanker.
Jeg kan enormt godt lide fortællingen om den idealistiske teenager, som sidder i sin komfortzone på værelset og drømmer. Derfor ville det for mig have været endnu bedre, hvis forestillingen havde holdt fast i den historie. I stedet var forestillingen delt op i forskellige brudstykker, som alle handlede om aktivisme, men hvor grundidéen om teenageren på værelset gled i baggrunden. Jeg lærte ikke rigtigt forestillingens hovedperson at kende, og jeg savnede en mere medrivende, personlig historie.
Teater Remis har i forbindelse med forestillingen interviewet flere aktivister om deres oplevelser, særligt med demonstrationer mod byggeplanerne på Amager Fælled. Jeg var inden forestillingen ikke klar over, at teatergruppen selv havde indsamlet de lydklip, som blev brugt i forestillingen. Det var en vigtig indsigt, for teatergruppen har virkelig haft et unikt og interessant materiale at tage udgangspunkt i. Jeg ville gerne have hørt mere om de unge aktivisters historier.
Idealisten spiller på Teaterhusets VOX-scene, som er et mindre teaterrum, hvor hele publikum er tæt på handlingen på scenen. Det var sjovt og effektfuldt, at Teater Remis i høj grad inddrog publikum i forestillingen. Vi fik som publikum både rollen som demonstranter og debatgæster, ligesom vi sang demonstranternes slagsang ”Kringsatt av fiender”. Til gengæld kunne forestillingen efter min smag have skruet en grad ned for brugen af symbolik, som til tider blev en anelse tung.
Teater Remis er en nyudklækket teatergruppe, som vil lave teater, der tager udgangspunkt i de idéer, der definerer samtiden. De har uden tvivl ramt plet med deres teaterforestilling om kampen for klimaet. Jeg glæder mig til at se, hvilket emne teatergruppen tager under bearbejdning i næste forestilling.
Hvem: Teater Remis
Hvor: København, Teaterhuset VOX
Hvornår: 21. – 24. April 2022
Foto: Sofie Lund