Anmeldelse: Inden Vi Dør Synger Vi En Sang


Af Kira Bach Pedersen

Teatret Ved Sorte Hest starter efterårets teatersæson med ’Inden Vi Dør Synger Vi en Sang’. Med deres egne ord: ”en hidtil uhørt kabaret om livets granatchok”.

I Sorte Hests lille sal møder vi en sødmefuld og hyggelig aftenkabaret bestående af et hold på 4 medvirkende, der også selv har bidraget til manuskriptet med egne personlige beretninger: Maria Stenz, Peter Oliver Hansen, Camilla Bendix og Olivier Antunes. Sidstnævnte er uddannet pianist, mens de 3 resterende medvirkende er skuespillere, der deler ud af livets gang: små og store øjeblikke, lykkelige og smertefulde relationer.

Antunes er fremragende på klaveret. I stedet for blot at agere baggrundsunderholdning, får han virkelig lov til at lade evner og musikalitet komme til udtryk, når han både akkompagnerer skuespillernes sang og spiller solo. Når man har så dygtig en musiker med på holdet som Antunes, er det skønt at se, at han ikke skubbes i baggrunden, men på ligeligt niveau med de tre skuespillere, stråler med sine evner.

For min skyld kunne kabaret-elementet godt være endnu stærkere igennem forestillingen, da de fragmenterede sangstykker indimellem bliver til den korte side. Jeg havde glædeligt dvælet lidt mere ved både de nye og gamle klassikere, som dukker sporadisk op undervejs og knytter sig til holdets egen tekst.

Manuskriptet er personligt og autentisk, og især den folkekære Sorte Hest-veteran Maria Stenz har en rørende livserfaring at dele ud af, der nemt giver en klump i halsen. En hjertevarm hyldest til det levede hverdagsliv med dets mange facetter i glimt af livshistorier: Fester, overgangsalder, familieliv, sygdom og død.

’Inden Vi Dør Synger Vi en Sang’ er hverdagen, når den er bedst og værst: Vi runder de små øjeblikke, hvor noget så basalt som at tage sokker på kræver en helt ny taktik, når kroppen ældes, men vi kommer også forbi det mest smertefulde, når døden rammer vores nærmeste – og vi står alene tilbage. Alt sammen pakket ind i en fredelig kabaret, som med et stærkt hold skaber en intim oplevelse, der til enhver tid er et besøg på Vesterbro værd.

Hvem: Teatret ved Sorte Hest
Hvor: København V
Hvornår: 25. aug. – 11. sep. 2022
Foto: Robin Skjoldborg