Anmeldelse: Maddiker


Af Kira Bach Pedersen

Først og fremmest: ‘Maddiker’ er den type nyskrevet dansk drama, som vi skal have meget mere af.

I ‘Maddiker’ møder vi tre veninder i den modne alder, som vi følger ind i alderdommen på godt og ondt. De er bedsteforældre, senere enker og til sidst døende. Håret bliver mere og mere gråt, og helbredet skranter. Præcist ligesom det sker for de fleste. Man må sige, at ‘Maddiker’ er så universelt menneskeligt, som det kan blive.

For selvom man har passeret 60, er der stadig masser af liv tilbage at leve. Heldigvis.

De tre modne kvinder på scenen er formidable, og det er da også nogen tunge navne på plakaten: Bodil Jørgensen, Jannie Faurschou og Rikke Wölck. Jørgensen spiller en pensioneret sygeplejerske, som lider under en voldelig mand og senere en skrantende hukommelse. Wölck agerer rapkæftet vinelsker, som bærer rundt på en tragisk skyldfølelse, der aldrig vil forsvinde. Faurschous karakter genopdager sin seksualitet i en sen alder, men mister den så endnu en gang. Nuancerne er mangeartede, og især dialogen mellem de tre får minutterne til at flyve afsted. Ligesom livet gør, når man er i godt selskab.

Wölck står også bag manuskriptet, som er lige i øjet. Der er både morsomme one-liners og hjerteknusende monologer. Wölcks tekst spiller bold med publikum, som lykkeligt tager imod alt, hvad de får.

‘Maddiker’ er ikke selvynk eller selvmedlidenhed. Okay, lidt er det selvfølgelig, fordi kvinderne er gået fra at blive begæret til at være komplet usynlige for omverdenen. Men forestillingen er også meget mere end det. Den kan anses som en moderne tragisk komedie, der selvironisk fortæller om liv, der stadig kan og skal leves på trods af en til tider frustrerende mangel på mening.

Mange i aldersgruppen vil kunne spejle sig i ‘Maddiker’. Jeg er sikker på, at kvinder med de samme problemstillinger som de tre kvinder på scenen kan relatere. I mellemtiden bør resten af os lytte og lære af et relevant og kærligt portræt af alderdommen. Og forberede os på, at det en dag sker for os. Alle bør se ‘Maddiker’.

Hvem: Folketeatret
Hvor: København + Turné
Hvornår: 24. feb. – 25. april 2022
Foto: Thomas Petri