Anmeldelse: Min mor siger


    Stjerne2Stjerne2

Af Lea Nelhorf

‘Min mor siger’ er baseret på Stine Pilgaards roman af samme navn. Kunstnerkollektivet MORs inviterer os med på en rejse heri. En rejse ind i hovedpersonens liv. En rejse langt ind i hjertesorgen som er fyldt med selvironi og en mor, der mener hun ved alt.

På scenen er tre mennesker. Sofie Torp som fortællingens hovedperson, Laurits Emanuel der sørger for musikken, og Gitte Nørris Lorentsen der er installeret ved en computer som en slags forestillingsleder. De to sidstnævnte deltager endvidere i fortællingen som diverse bipersoners stemmer og delvise ansigter. Dette skaber nogle flere billeder for os, og fungerer aldeles godt.

Sofie Torp får med sit nærværende væsen og rolige stemme givet hovedpersonen liv, og hun passer helt perfekt ind i rollen. Torp får med sin timing og evne til at veksle mellem at være den irriterende mor med alle de gode “livsværdier” og den selvironiske hovedrolle skabt et tempo, der hele tiden holder os interesseret. Vi mærker rollens usikkerhed, depression og vrede, og vi slipper ikke hendes følelser før forestillingen er ovre.

Laurits Emanuel har formået at nyfortolke bogens monologer med kæmpe succes. Sangene er inderlige, poetiske og bringer os tættere på vores følelser. Musikken er ligeså spot on, og rammer os med både dens elektroniske banken, dens melankolske lyd og dens ligefremhed. Emanuel har en helt igennem lækker stemme, som vi desværre kun hører en enkelt gang. Men han formår til gengæld at synge dén ene sang med så stor bravur at hele salen får gåsehud.

Historien er dyb, men bliver serveret med en rar, behagelig og musikalsk lethed. Forestillingen afspejler sorgen på en humoristisk og selvironisk vis, som vi alle kan forholde os til. Derudover er den spækket med lækkert musik, som jeg har lyst til at høre igen og igen. Sangen “Inde i mit hjerte” ligger allerede på Spotify, og jeg kan kun opfordre til at give den et lyt.
‘Min mor siger’ er fantastisk, og er på grund af sin sene spilletid oplagt at se inden en bytur eller måske efter et af julens mange julearrangementer. Uanset hvad er den et rart, sjovt og dejligt break fra hverdagens trummerum her i den mørketid.

 

Hvem: Kunstnerkolletivet MORs
Hvor: Husets Teater, København V
Hvornår: 6.-15. december 2017
Foto: Sille Serup