Anmeldelse: Mixdouble


Af Ditte Amalie Greve Bichel

Efter at have rejst land og rige rundt er forestillingen ’Mixdouble’, og den tilhørende badmintonbane, nu havnet på Teatret Svalegangen i Aarhus, sidste stop på turneen. Manuskriptet er skrevet af den Reumert-nominerede dramatiker Lærke Sanderhoff i samarbejde med Det Kongelige Teaters dramatikerlaboratorium ved navn KGL Dansk.

I ’Mixdouble’ møder vi efterskolevennerne Christina og Ulrik som nu, mange år efter skoletiden, hiver deres respektive partnere med ned i sportshallen én gang om ugen for at spille badminton. Kampene foregår par mod par i en såkaldt mixed double konstellation. Som publikum er vi vidne til denne ugentlige tradition med et forløb, der varer over nogle uger. Selvom ideen om en badmintonforestilling kan lyde ganske banal, så er det i virkeligheden slet ikke badminton, som forestillingen handler om. Bag det sportslige ydre gemmer der sig en historie om magtstrukturer i de menneskelige relationer og jagten på det perfekte liv samt den følelse af tomhed der opstår, når denne selvsamme jagt viser sig at være forgæves.

Scenografien består af grønne vægge, rødt gulv, omringet af hvide streger, og andre enkelte rekvisitter blandt andet i form af en blå skraldespand. Tilsammen udgør de farverige indtryk en naturtro badmintonbane, der kunne befinde sig i hvilken som helst lokal sportshal. Som historien udfolder sig glemmer jeg helt, at jeg befinder mig blandt andre mennesker. I stedet føler jeg mig som fluen på væggen, en slags usynlig antropolog, som for en kort stund er blevet indviet i disse fire menneskers liv.

Det er ikke kun scenografien, som får mig til at glemme tid og sted, men også de fremragende præstationer som Esben Dalgaard, Morten Brovn, Maria Rich og Christine Exner leverer på scenen. Jeg er især imponeret over den måde, hvorpå Morten Brovn formår at skildre karakteren Martin, som evigt og altid forsøger at gøre konen Christina glad, selvom det tilsyneladende aldrig er godt nok.

Selvom de fleste af mine medpublikummer var over 20 år ældre end mig, så synes jeg forestillingen er relevant for alle aldre. Jeg gik fra Svalegangen med en lethed i min krop og en følelse af samhørighed med andre mennesker. Det er befriende at se de ægteskabelige problemer foldet ud på en badmintonbane og så med et humoristisk twist. ’Mixdouble’ er et sjældent åndehul i hverdagens stress og jag, hvor det bliver muligt at forsvinde fra omverdenen for en stund.

Hvem: Det Kongelige Teater
Hvor: Store Sal på Teatret Svalegangen, Aarhus C
Hvornår: 23. – 27. April 2019
Foto: Camilla Winther