Anmeldelse: Rødderne i Hjørnehuset



Af Kira Bach Pedersen

Hvad nu, hvis Ole Lund Kirkegaards elskede børnefigurer alle boede under samme tag? Den idé har Stine Schrøder Jensen, dramatiker og instruktør, vakt til live med ’Rødderne i Hjørnehuset’ – en sand hyldest til Ole Lund Kirkegaards mest kendte værker, hvor forskellige universer mødes, men karaktererne alligevel finder fælles fodfæste blandt hinanden – det hele bundet sammen i et 3-etagers hus med hønsegård og pæretræ.

Resultatet er finurligt og nostalgisk – lige i Kirkegaards ånd og tæt op af forlægget, selvom fortællingerne om Gummi-Tarzan, Næsehornet Otto og Hodja fra Pjort blandes sammen undervejs. Eksempelvis teamer Ivans far, Hr. Olsen, og Hodjas far op for at stoppe Næsehornet Otto, som buldrer rundt på 2. sal. Det er noget af en uventet bromance mellem de to fædre, som begge mener, at det er utrolig synd, at de har sådan nogen uduelige sønner.

‘Rødderne i Hjørnehuset’ er ikke som sådan nyskabende, og den kører på velkendte skinner. Men måske er det i virkeligheden forestillingens styrke. Selvom sprogbruget indimellem er gammeldags groft, og karakterne er overspillede karikaturer, virker det ligeså godt som altid og behøver ikke blive nytænkt. En sand, nostalgisk klassiker helt i Kirkegaards ånd.

Ensemblet er solidt hele vejen rundt, selvom de spiller på én og samme note, som er meget karikeret, hvilket betyder, at de følsomme scener klinger hult. Et højdepunkt er dog Hodjas Far, portrætteret af Wahid Sui, som jeg senest oplevede i ‘Besættelsens Fanger’ på det lille Teater Får302. Far Hodja er med sin stærke accent og hårde ydre en potentiel utilgivelig rolle, der nemt bliver fjollet eller ensidig, men Sui klarer den til perfektion med eminent timet humor i sit samspil med Hodja, portrætteret af Rikke Bilde, og Hr. Olsen, spillet af Troels Thorsen. Wahid Sui spinder guld af enhver scene, og jeg ser ham gerne som en fast del af ensemblet på Det Kongelige Teater.

Stemningen undervejs er den helt rette balance mellem plat, finurligt, hyggeligt og kitsch. Det voksne publikum klukker lunt med, selvom der klart spilles udelukkende til børnene. De originale sange af Laus Høybye er søde uden at være mindeværdige, men der er ingen tvivl om, at de mange børn blandt publikum elsker det hele, rub og stub.

Hvem: Det Kongelige Teater
Hvor: København
Hvornår: 18. nov. – 30. dec. 2023
Foto: Emilia Therese