Anmeldelse: I Sidste Øjeblik


    Stjerne2Stjerne2

Af Maria Thostrup Jakobsen

Imens København nytårspynter, og fyrværkeriet pakkes ud, er det heldigvis ikke for sent at få årets sidste teateroplevelse for mit vedkommende. Med den ene fod inde i det nye år går tæppet op for premieren på Folketeatrets opsætning af ’I Sidste Øjeblik’, og med kun ni timer tilbage af 2017 er det bogstavlig talt i sidste øjeblik.

Scenen er sat i enken Mariannes store herskabslejlighed, som i årevis har været samlingssted for de tre veninder Marianne, Anne-Louise og Solvej, som i forestillingen bliver spillet af de tre garvede skuespillerinder Lisbet Dahl, Sonja Oppenhagen og Elsebeth Steentoft. Hos veninderne er ungdommens fester, intriger og drømme om storkollektiv og fællesøkonomi imidlertid blevet erstattet af bridge og frokost hver mandag.

Hverdagens trivialiteter bliver dog brudt, da enkemanden Per gør sin entré, og Solvej sætter jagten ind på kærligheden, mens Marianne modvilligt må erkende sit blomstrende venskab med en ung mand fra kommunen. De tre damer er opsat på at leve livet fuldt ud. Solvej drømmer om kærlighed og begær, Marianne forsøger stædigt at holde fast i sit frie, selvstændige liv, og Anne-Louise tager tilløb til at gå fra sin dominerende mand.

Forestillingens motto er, som det også bliver nævnt, at “vi gamle kan gøre nøjagtigt, som det passer os – for alle andre er alligevel fuldstændig ligeglade”. Alle sejl må altså sættes til, og leopardpelsen støves af, når veninderne følger Piet Heins devise og husker at elske, mens vi tør det, og leve mens vi gør det.

‘I Sidste Øjeblik’ er en let, levende og morsom forestilling, der med humor og glimt i øjet reflekterer over det at blive ældre. Her er ingen klagesang eller ældrebyrde, men det er tværtimod varme, selvironi og sarkasme, der bobler om kap med nytårschampagnen.

Temaet er, at vi skal nå det hele, før det er for sent, men forestillingen afvikles i et sindigt tempo. Skuespillerne rokerer let omkring i de mange sceneskift, og selv om det til tider går lige lovligt langsomt for min smag, slapper jeg af og nyder de fine jazzede toner. For så travlt har vi jo alligevel ikke.

Så tag dig tid til en hyggelig stund og gå med din mormor i Folketeatret og se ’I Sidste Øjeblik’.

 

Hvem: Folketeatret
Hvor: København K
Hvornår: 31. dec. 2017 – 18. feb. 2018
Foto: Thomas Petri