Anmeldelse: Thomas Hartmann ‘Kærlighed’


Af Ninette Marie Hemmingsen

Thomas Hartmann har været mange år i den danske grine-branche og han gør det stadig eminent. Med showet ’Kærlighed’ begiver han sig ud på nyt og ukendt farvand. Kærlighed er i sig selv et altopslugende begreb og mange store profiler har gennem tiden forsøgt, at sige noget klogt om det. Alt dette nævner Hartmann selv og fortæller os, at han godt kunne have lavet et show, der var politisk korrekt, men at han hellere ville lave et der var sjovt. Med det bliver scenen sat og det kan mærkes, at publikum nu higer efter, at Hartmann skal sætte showet rigtigt i gang.

Det gør han så i stor stil. Inden vi får set os om, leverer han jokes, der ikke bare går lige til kanten, men gerne et stykke over, og han slipper godt fra det. Den politiske ukorrekthed bliver dog på intet tidspunkt for meget, da Hartmann i særdeleshed har et talent for timing. Derfor synes de lettere grænseoverskridende jokes, at være placeret perfekt ind imellem showets små kapitler. Således balanceres der på slap line imellem de almengyldige kærlighedsforhold vi alle oplever og det tåkrummende perverse som vi håber, at vi aldrig kommer til at være en del af.

Showet er inddelt i små kapitler, livsfaser om man vil. Hartmann guider os igennem dem med afsæt i sine personlige erfaringer med kærlighed. Det krydres med en masse gode punchlines og flere gange virker det både eftertænksomt og kækt på sådan en lidt drenget måde. Han har os med hele vejen og publikum griner højtlydt og må gentagene gange sætte showet på pause for at klappe.

Til showet hører en enkel men gennemtænkt scenografi, der binder kapitlerne sammen. På scenen står ordet KÆRLIGHED, og legende let lægger Hartmann bogstaverne ned et efter et. Sådan går vi fra at grine af KÆRLIGHED til ÆRLIGHED, til LIGHED, til ED og med LIG griner vi til sidst lidt af de døde, også selvom man ikke må.

’Kærlighed’ er et emne, vi alle kan relatere til og med referencer til almengyldige situationer og problemer rammer Hartmann plet. Derudover har han et storslået talent for udtryk og vendinger. Han formår at bruge det danske sprog på en måde, der både er yderst intelligent og strengt pervers. Hartmanns måde at sige tingene på er hylende morsom og det er en udsøgt fornøjelse, at være lytter til hans ord.

Hartmanns show ’Kærlighed’ er både personligt og almengyldigt, plat og intelligent, eftertænksomt og impulsivt, perverst og seriøst. Men mest af alt, så er det sjovt!

 

Hvem: Thomas Hartmann
Hvor: Danmarks Tour
Hvornår: 27. sep. – 16. nov. 2018
Foto: Funny Business Inc