Anmeldelse: Hvad fatter gør


Af Ninette Marie Hemmingsen

Mikkel Rask har gjort sig bemærket på den danske comedy-scene ved blandt andet at vinde titlen som danmarksmester i stand-up i 2015. Han har siden været med i Comedy Aid, og nu er han ude med sit første one-man-show, som han har valgt at kalde for ’Hvad Fatter Gør’. Showet tager udgangspunkt i forholdet til hans nu døde far og i de overvejelser, han selv gør sig omkring faderrollen. Det kan i begyndelsen virke meget personligt og en anelse for seriøst, idet Rask selv starter med at fortælle dette til publikum, men det udvikler sig i en sjov retning.

Showets tema er givetvis seriøst, men aftenen er fyldt med upassende og selvironiske jokes. Rask kører den klassiske stand-up stil med set-up og punchline, og det fungerer, som det skal. Da aftenen går på hæld har han fortalt os en sammenhængende og seriøs historie på en rigtig sjov måde.

Det sjove kommer sig af, at han har masser af selvironi og på ingen måde er bange for at udstille sig selv. Det skaber morsomme øjeblikke, når han tager højt pis på sig selv og sin egen stereotyp, og især dét fremkalder højtlydte grin fra publikum. Som bleg nordjyde med asiatisk kone er det således ingen sag at gøre grin med sig selv og samtidig prikke lidt til nogle fordomme. Rask har derfor flere indsigtsfulde betragtninger om stereotyper og meget andet, og så forstår han at forløse dem med sort dansk humor.

Undervejs i showet opstår der dog nogle stille perioder. Dette sker et par gange, når set-uppet til en joke bliver mere personligt eller til tider lidt langt. Rask synes dog at lure det og formår at samle os op og kommer fint videre.

’Hvad Fatter Gør’ er altid det rigtige, lyder det som bekendt fra H.C. Andersen, og denne forestilling tager Rask op i sit show. Han blander sit personlige forhold til sin far og hans død sammen med generelle karaktertræk for fædre, både de tidligere og de moderne. På den måde runder han showet af med sine egne erfaringer med faderrollen, og det binder en fin sløjfe omkring aftenenes historie.

Rask har kun sig selv med på scenen, og han forstår at udnytte det. Hans brug af selvironi er især dét, der flere gange får mig til at grine højlydt. Til trods for det meget personlige emne forstår han at gøre nogle grinagtige generelle betragtninger, som vi alle kan relatere til og grine af.

Alt i alt er Mikkel Rasks show ’Hvad Fatter Gør’ fuld af personlighed, fine betragtninger, gode jokes og ikke mindst selvironi.

 

Hvem: Mikkel Rask
Hvor: Comedy Tour rundt i landet
Hvornår: 4. – 18. okt. 2018
Foto: Funny Business Ink