Anmeldelse: Thomas Warberg – Du har det ikke fra mig


Af Ditte Simone Jelsbak-Rasmussen

Thomas Warberg er aktuel med sit femte onemanshow, og som noget helt nyt starter turnéen i rammerne af Blaagaard Teater. Teatret som en ramme for comedyen, blev muligvis symptomatisk for et show, der på mange måder indkapsler en ny æra for comedyen.

‘Du har det ikke fra mig’, må siges først og fremmest at være en slags tour de force i komisk håndværk. Hvis der fandtes en manual til hvordan man mestrer det tekniske håndværk i comedygenren, må Warbergs navn være første kapitel. Warberg forstår til fingerspidserne, hvad det vil sige at udnytte et rum med en mikrofon og kun afbrudt af et enkelt skud konfetti.

Warberg kan sit kram, når det kommer til både mimik og komisk timeing. Indholdsmæssigt, savnede jeg dog til tider lidt flere historier at spænde over. Warberg er en dygtig historiefortæller, men særligt i showets midte går der dog lidt for langt mellem de små anekdotiske fortællinger, om alt lige fra dårlig feriemave, et akavet break-up i lufthavnen til akavede øjeblikke med fædre.

Warberg bygger sit show op over maleriske historiefortællinger, der umuliggør ikke at danne sig nøje indre billeder for nethinden. Jeg var ikke flad af grin, men jeg følte en stor samhørighed under hele showet. Som om Warberg formår at male de genkendelige og ikke særlig exceptionelle historier, på en måde der bragte latter og genkendelighed frem i hele salen.

Netop genkendeligheden, forstærkes af det gennemgående tema, der svæver over anekdoterne. Som et overordnet tema taler Warberg nemlig om sårbarhed og det vanskelige og komplicerede forhold, der ofte følger med. For hvad nu hvis, man ender med at blive en lige så akavet og følelsesbesværet far, som ens egen far var det? Og hvorfor virker det nogle gange som om kvinder, er ti km foran mænd, når det kommer til at udtrykke deres følelser?

Warberg rør på kærlig og komisk vis ved det faktum, at mænd (stadig) har vanskeligt ved at forholde sig til deres følelser. Men måske som noget nyt, kan vi godt være fælles om at grine af det. Det kan måske endda gøre det hele lidt nemmere. Grebet er alt i alt vellykket og modigt, om end jeg godt kunne have savnet flere af historierne fra Warbergs eget liv til at bakke temaet op.

Jeg husker ikke at have set noget comedyshow, der i den grad har formået at gøre sårbarheden kollektiv. Man kunne kalde det tidstypisk, måske nærmest forudsigeligt, men jeg synes først og fremmest det klæder en genre, der i mange år konsekvent har undgået alt, der bare emmer af følsomhed. Man skal ikke underkende hvad det kræver at blotte sig på den måde, særligt i en genre, der er på en evig nådesløs jagt efter det næste grin.

Forhåbentlig kan ‘Du har det ikke fra mig’ være med til at skubbe grundlæggende til opfattelsen af, hvad comedy kan som genre.

Hvem: Thomas Warberg
Hvor: Turné i hele landet
Hvornår: 10. jan. – 1. juni 2024
Foto: Tajmer Booking