Af Lea Nelhorf
‘Vi taler ikke om penge’ er en blanding af foredrag og performance rettet mod de 13-19 årige, og modsat titlen bliver der talt rigtig meget om penge.
Allerede da vi træder ind i salen og sætter os, er vi med i et lotteri. På stolen ligger en lotteriseddel med en farve og et nummer, og bagerst på scenen ved det store lykkehjul ligger en masse gaver på gulvet. Den første der vinder får en 50’er. Kolde kontanter, så er banen og forventningerne lagt.
De to personer på scenen, Kasper og Pernille, dykker ned i artikler og undersøgelser om unge og deres forhold til økonomi som rent ud sagt modsiger hinanden gevaldigt.
Som publikum bliver vi overdynget med masser af fakta om, hvordan unges forhold og især andres meninger om unges forhold til penge i ligeså hurtigt tempo som penge kan skifte hænder.
Eller rettere sagt: i ligeså hurtigt tempo som penge kan vokse eller skrumpe og påvirke hinanden.
For som der bliver sagt i forestillingen, er penge blevet abstrakte og på den måde også svære at forstå.
Når forestillingens videnskabelige indslag fremstår for kedelige, bliver film med halvnøgne mennesker der danser i bedste kikset MTV-style slået op på scenens store skærm.
De to medvirkende er energiske og evner at spille både de kloge voksne, de til tider ’børneteater-agtige-børn’ og de 117 andre roller helt perfekt og troværdigt.
Samtidig formår de at fortælle det økonomiske markeds historie på godt 3 minutter ved hjælp af papkassebygninger og pædagogiske skilte indholdene information om alt fra adlen, kirken og bønderne til nutiden med globalisering, aktier og ord som social- og-kulturkapital.
For betyder penge inderst inde ikke kun den værdi, vi tillægger dem?
Konstant er vi i gang, og vores opmærksomhed er fanget, og selvom det kan virke absurd, at de lige pludselig bryder ud i dans, giver det mening. For penge er vel i og for sig også absurde.
Det kan mærkes, at de medvirkende vil have deres publikum til at tænke over og overveje, om penge er gode eller dårlige. Hvornår tager griskhed og ondskab over, når man vil have hele kagen og ikke kan nøjes med krummerne? For penge er jo magt, og magt er status og sikkerhed. Er penge overhovedet noget værd? Og hvor meget har du lyst til at gøre for penge?
Jeg giver forestillingen her fem stjerner, da jeg har anmeldt den præcis som det, den er. Det er en forestilling der retter sig enormt meget til udskolingen. Den er perfekt som skolemateriale og har en dejlig blanding af viden, fakta samt poetisk sjov og ballade.
Kasper og Pernille er gode til at fange deres publikum, spørge ud til det og det kan især mærkes, at lotterispillet gjorde indtryk på de unge skoleelever i salen.
Jeg nød forestillingen, men jeg gjorde det nok på mange måder mest, fordi jeg prøvede at sætte mig i skoleelevernes sted. Alt i alt en rigtig god oplevelse.
Hvem: LiminalDK
Hvor: København
Hvornår: 9.-14. jan. 2017
Foto: Helle Lyshøj