Anmeldelse: Toves værelse


Af Kira Bach Pedersen

Jeg nåede desværre ikke at opleve den anmelderroste første opsætning af Jakob Weis’ drama ’Toves Værelse’, da den først havde premiere i 2016. Nu har jeg til gengæld været inde og se genopsætningen, som på alle måder lever op til de rosende ord. Forestillingen er denne gang instrueret af Folketeatrets egen Kasper Wilton.

Paprika Steen er Tove Ditlevsen. Den hjemsøgte forfatterinde er gift med ægtemand nummer fire, Ekstra Bladets redaktør Victor Andreasen, spillet af Lars Brygmann. Men hun kan ikke længere kan skrive, medmindre hun er indlagt på den lukkede, og derfor nøjes hun med klummer og at besvare brevkassespørgsmål.

Forestillingen giver ikke kun indblik, men er snarere et studie i Tove: I hendes parforhold, hendes rystende psyke og den tragiske slutning.

Paprika Steen alene er seks stjerner værd. Hun er simpelthen Tove med den velkendte smøg i hånden og et udpint udtryk i øjnene, hvor sidstnævnte særligt kraftsættes i anden akt. Når forfatterinden kælent smiler, så kigger alle i salen på Tove. Men alligevel formår Lars Brygmann i den grad at give Paprika Steen modspil til det helt store 12-tal, og sammen er de stærkest i både lykke og tragedie.

Klaus Rifbjerg, i denne opsætning portrætteret af teaterkendingen Kasper Leisner, bliver tilskuer til ægteskabets horrible og gensidige misgerninger på den store herskabslejligheds bonede gulve. Han forsøger med fornuftens stemme at hjælpe Tove. At reducere Ribjerg til en ufordelagtig sidekarakter er et modigt valg, og det adresseres da også i selve forestillingen. Tove udbryder, at Rifbjerg kunne i grunden være hvem som helst. ”Der er kun Victor og mig,” siger hun.

Sammen med Rifbjerg får vi et indblik i Tove Ditlevsens tragiske nedadgående psykiske kurve og i hendes lidenskabelige, men belastende ægteskab med Victor. Derfor gør det ikke noget, at Ribjerg udviser et mindre gemyt end de to store personligheder, der fylder scenen. Det samme gælder i øvrigt Bente Eskesen i rollen som Fru Andersen.

Mens vi følger balancegangen mellem Syge Tove og Sjove Tove og ser den tvungne sameksistens, som de to eksistenser lever i, går det op for mig, at Jakob Weis og Kasper Wilton har ramt plet med denne opsætning. Det er unikt dansk, og det er dygtigt drama. ’Toves Værelse’ skal opleves – ikke blot for dens eminente tidsbillede og litterære delikatesser, men som portræt af en forpint skæbne, der aldrig fandt ro.

Hvem: Folketeatret
Hvor: København
Hvornår: 6. apr. – 16. maj. 2019
Foto: Thomas Petri