Anmeldelse: Fuld fart på Villads fra Valby


Af Lea Nelhorf

‘Fuld fart på Villads fra Valby’ er en herlig og hyggelig måde at lære om sikkerhed i trafikken på. Jeg sidder bag alle børnene og kan derfor følge med i deres reaktioner. Fra start er de opslugt af Villads, hans familie og Lars Fjeldmoses festlige musik. Jeg er sikker på, de genkender deres egen familie i dem. Ikke nødvendigvis som en helhed. Men de genkender personerne og situationerne. Mor og far. Lillesøsteren Emma, der ikke er særlig stor og storesøsteren Amalie, som mangler sin dykkermaske. Og så selvfølgelig Villads.

Villads vil hjælpe hans mor og handle ind for hende hos grønthandleren. Han overtaler hans veninde Frida til at tage med ham. For så længe de er sammen, er der jo ingen, der er alene.

Sammen bevæger de sig igennem byen og møder alverdens forskellige mennesker. Den sure gamle dame med hunden på armen, den ældre motionerende mand, der egentlig ikke gider at løbe og selvfølgelig den ”FULD STOOOOP” råbende politimanden, der stopper handlingen, hver gang Villads og Frida glemmer noget i trafikken. Børnene på publikumsrækkerne får et sekund til at tænke, hvad der mon er galt. Hvor mange er det lige, man må være på en cykel? Cykelhjelmen mangler! Og hvor er hans reflekser?

Det store og farverige persongalleri er dejligt og vidunderligt. Børnene elsker dem hver og en.

Oliver Lundqvist er skøn og elskelig som den vilde Villads. Både han og Marianne Bøgelund, som veninden Frida, rammer en fantastisk nerve i barnesindet, der gør, at vi faktisk tror på, at de er børn. Det er pivsvært og meget imponerende. Allan Helge Jensen er sjov og charmerende som den komiske politimand. Han er helt simpelt en vidunderlig og elskelig katarakter.

Børnene elsker at hjælpe ham med at finde rundt i ordene, og da politimanden for femte gang forvirret roder rundt i ordene, råber en dreng højt; ”Hvor er du altså fjollet”, og det er lige, hvad han er og det er lige præcis dét, der er så skønt. Gunvor Reynberg er ligeså dejlig som alt fra den fornemme ekspedient i tøjbutikken, den sure gamle dame med hunden til Villads søde og kærlige mor.

Desværre synes jeg, at forestillingen kunne skæres mere ind til benet. Nogle af scenerne virker for langtrukne. Asfaltarbejderens sang forstår jeg slet ikke. Den virker ligegyldig og malplaceret. Jeg ville ønske, at den tid i stedet blev brugt på endnu mere indragelse af børnene. For de vil virkelig gerne være med. De venter bare på det.

Grønthandlerens sang ligger da også op til den helt store fest, den endelige forløsning, hvor børnene sammen med Villads endelig kan fejre, at vi er nået frem. Men det falder desværre lidt til jorden, da lige præcis denne sang er ultrakort og der hastes til slutningen og slutsangen. Det synes jeg er brand ærgerligt.

Men alt i alt, er ‘Fuld fart på Villads fra Valby’ en virkelig skøn og hjertevarm oplevelse propfyldt med skøn musik, sjov læring og fantastisk selskab. Alle hygger sig og rocker med i sædet. Selv de voksne. Dette er en oplagt aktivitet i jeres efterårsferie!

 

Hvem: Louise Schouw Teater
Hvor: Turné rundt i hele landet
Hvornår: 3. okt. – 19. nov. 2018
Foto: Louise Schouw Teater