Anmeldelse: Jagten på det grå guld


Af Ditte Amalie Greve Bichel

Alderdommen er noget, der sker for os alle, men som de færreste skænker en tanke i hverdagen. I Don Gnus forestilling ’Jagten på det grå guld’ bliver alderdommen vendt på hovedet og fordrejet, så forestillingen i sin helhed fremstår som en abstrakt refleksion over tid og vores fælles forståelse af de ældre generationer.

Idet vi træder ind i salen, bliver vi ved indgangen budt velkommen af to mænd, begge klædt i morgenkåbe, med hver deres rollator. Efter at have set hvordan de langsomt og rystende gør entre på scenen, havde jeg aldrig forestillet mig, at jeg 30 minutter senere ville være vidne til, at de pludselig hopper rundt og laver badutspring. Udover de to mænd i morgenkåbe medvirker der også en syngende kvinde, en muskuløs og skaldet mand med et imponerende skæg og en gut på harmonika.

Scenerne i forestillingen veksler mellem at være humoristiske, som da de to mænd slås om fjernsynets placering, for derefter at blive mystiske og visuelt dragende. Det ene øjeblik kører vores to ældre herre rundt på en seniorscooter, det næste øjeblik har de lampeskærme, der lyser grønt over hovedet, mens de laver en kampsportskoreografi. Jeg var fuldstændig solgt og sad med et kæmpe smil gennem hele forestillingen.

Vi bliver taget hele verden rundt med sange på mindst tre forskellige sprog og en mavedanssekvens, hvor den muskuløse mand med skæg bliver iført et skørt.  ’Jagten på det grå guld’ er en stor sammenblanding af realisme og surrealisme. Af guddommelige momenter med englekor i baggrunden til dommedagsprofetier med ordene ”in the beginning”. Kort sagt indeholder forestillingen alt det, som jeg synes, at god kunst skal have: underholdning, humor, rørende momenter og stof til eftertanke.

Om forestillingen er gal eller genial vil jeg ikke gøre mig til dommer over. Det ville dog være en skam at påstå, at forestillingens vildskab og ånd kan genskabes her på skrift. ’Jagten på det grå guld’ skal ikke læses om – den skal opleves.

 

Hvem: Don Gnu i samarbejde med Bora Bora og Holbæk Teater
Hvor: Aarhus C
Hvornår: 28 nov. – 30 nov. 2018
Foto: Christoffer Brekne