Anmeldelse: Arbejder – sange fra hjertet


Af Kira Bach Pedersen

‘Arbejder’ er en hyldest til Arbejdersangbogen, og som forestilling tager den sig selv seriøst, mens den samtidig har plads til både humor, kampgejst og patriotisme. Nu har den fået københavnerpremiere, hvor den omsætter udvalgte sange fra bogen til en teaterkoncert og giver den fælles kulturskat helt nyt liv.

De gamle klassikere har fået moderne og alternative toner at spille på. Så er spørgsmålet, om man bør pille ved klassikere såsom “Når jeg ser et rødt flag smælde” og “Jens Vejmand”. Der er sikkert delte meninger om det, men jeg nyder at lytte til klassikerne i et nyt perspektiv og dykke ned i sange, som jeg ikke var bekendt med før. Det lyder utrolig dejligt hele vejen igennem, og både valg og rækkefølge af sange er veltilrettelagt.

Jeg ville have elsket mere publikumsinddragelse for at styrke fællesskabsfølelsen. Flere af sangene lægger op til fællessang, og det gør nogen af scenerne endda også, men vi når desværre aldrig bare helt derhen. Det ville ellers styrke båndet mellem publikum og performere og bekræfte de fælles værdier bag Arbejdersangbogen.

Til gengæld er koreografi og scenografi enkel og smart udført med metalskabe, der byder på forskellige funktioner og overraskelser undervejs. De skramlende skabe, der flyttes på tværs af scenen, er dog indimellem distraherende for de mere stille sange og blokerer til tider for synet af musikerne, der heldigvis er en integreret del af forestillingen i stedet for at være gemt over i et hjørne eller – gud forbyde det – bag scenen. Der er i det hele taget nogle sande multitalenter på scenen, som i samspil med det intime rum byder på nye, lækre overraskelser hele vejen igennem.

Tak for at bringe denne lille perle til København!

Hvem: Teatret Møllen & Team Teatret
Hvor: Teater V, Valby
Hvornår: 17. – 20. maj 2023
Foto: Søren Hasselgaard