Anmeldelse: Atlantis


Af Kira Bach Pedersen

For 28 år siden blev Atlantis Danmarks første gennemkomponerede musical. Nu præsenterer Tivoli og Mikkel Rønnow klassikeren om det sagnomspundne undervandsrige større og vildere end aldrig før. Profetier, magtkampe og håb mødes, som Silvan ganske rigtigt synger undervejs, et sted “midt imellem hævn og kærlighed”.

Der er blevet givet fuld gas på opsætningen, og det har betalt sig. Det er majestætisk og storstilet. Orkesteret er fuldkommen fænomenalt dirigeret af Mikkel Rønnow.

Handlingen er så ligetil, som den næsten kan være: Kongedatteren skal giftes væk til nobelt blod for at sikre Atlantis en arving, men hun forelsker sig hovedkulds i en gadedreng. Dertil følger mesteren af manipulation, den grumme Jabbadoors, planer om at overtage tronen. Det hele er svøbt ind i ikoniske musicalnumre, flere af hvilke er danskernes topfavoritter inden for genren.

Det er noget svært at høre sangteksterne i de første 10 minutter, men det rettes der heldigvis hurtigt op på, og især solistnumrene skinner klart igennem mens scenens dybde og ensemblet bliver godt udnyttet i de store gruppenumre. Der var i øvrigt tilføjet en ny sang til line-uppet, “Se Mig” sunget af Stig Rossen. Sangen gør hverken til eller fra for handlingen, men jeg takker skam aldrig nej tak til en ekstra Stig Rossen-solo.

Først i 2. akt kommer det lidt kant til plottet, og det rykker i hjertestrengene, da gadeknægten Silvan synger sin kærlighedsæklæring til prinsesse Adalena mens hun bliver forført af Stig Rossens Jabbadoor i baggrunden. Av, en mavepuster. Silvan spilles i øvrigt med stor karisma af en lattermild Thomas Høj Falkenberg.

På scenen som Adalena står den relativt nyuddannet skuespillerinde Johanne Milland, som giver en tiltrængt kant og vrede til en karakter der ellers hurtigt kunne blive intet andet end et brik i et spil. Silvans mor spilles Pernille Petersson, som symbolsk nok var Adalena i den oprindelige opsætning af Atlantis. Og dertil har vi Kaya Brüel som slavekvinden Miranda, der endelig får magt og anerkendelse under Jabbadoors regime. Netop denne fantastiske trio mødes og bryder ud i skænderiet “Kvinde-terzet”, hviket giver os aftenens sangmæssige højdepunkt på trods af hård konkurrence fra mange gode numre.

Atlantis beviser endnu en gang, at den har noget at byde på for både øjne, ører og sjæl. Musicalen turnerer rundt i landet i løbet af efteråret, og det er derfor oplagt at gribe muligheden for et gensyn eller, hvis man er ekstra heldig, et første møde.

Hvem: Tivoli & Mikkel Rønnow
Hvor: Turné – København, Aarhus, Odense, Holstebro
Hvornår: 10. sep – 6. nov. 2021
Foto: Søren Malmose