Anmeldelse: Buster


Af Anna Cæcilie Sørensen

30 tønder torskerogn. Rustne søm og skruer. Bussemænd i bølgepap. Går tur i deres stuer. Juleand med gåsehud. Vandpistol og vådeskud. Pas på for nu cykler Buster ud… På scenen står en spids hat. Og pludselig kommer han ud. Drengen med det store smil og den excentriske stil. Salen er proppet med publikum i alle aldre. Der er dem der har kendt Buster hele livet og dem der først skal til at lære ham at kende. Sommerens syrener hænger ned fra loftet og verden ligner grå socialrealisme med et twist af pastelfarver og magi.

Buster Oregon Mortensen er fuld af energi, ord og tricks. Han kan noget som ingen andre – eller i hvert fald ikke særlig mange – kan. Verden har nemlig brug for tryllekunstnere. Verden har brug for forstående forældre og opmuntrende ord. Verden har faktisk også brug for både Fru Larsen og Store Lars. Biroller som får os til at smile og til at holde vejret. Emil Veber Rasmussen spiller Buster og har virkelig formået at gøre figuren til sin egen. I ’Busters Verden’ er der mange aktører, og hver gang skuespillerne Mikkel Reenberg og Anders Skov Madsen dukker op, som blandt andet Store Lars og Stig-Ole, så er det svært at få øjnene fra deres ret så eminente mimik og komiske talent. Især scenen på inspektørens kontor, med Natalí Vallespir Sand som inspektør, får publikum til at klukke af overraskelse.

Det ville være synd at sammenligne 80’er-filmen med teaterstykket. Og Buster kommer jo først og fremmest fra Bjarne Reuters bog, som også er manden bag denne teaterversion. Det er fantastisk at opleve gensynet med nogle af de velkendte scener, men nogle af scenerne bliver nærmest overforklaret og for lange og det er synd. Forestillingen er lavet til 6 år og op efter, og jeg må indrømme, at jeg enkelte gange havde lidt svært ved at følge med i fortællingen og især 2. akt gik enormt hurtigt. Publikum står virkelig på en karrusel af følelser og eventyr. Lydtæppet der både har musik og smukke sange danner en rigtig fin og flot ramme om fortællingen. Musikken er både livlig, sød og sørgmodig og passer enormt godt til fortælling om en dreng, der ikke er som alle andre.

Det er nærmest eventyrligt at opleve ’Busters Verden’ på teatret og at han stadig er lige så aktuel, bortset fra at Ismejeriet nu er blevet til en Netto. Om end også sørgeligt at børn som Buster, stadig må kæmpe for at være dem de er. Selvom det nok kun er de voksne, der forstår de små stikpiller til vores skolesystem, så er det vigtigt, at de er der. Det er vigtigt, at vi har børn, som Buster Oregon Mortensen. Måske skulle vi alle sammen prøve, at være lidt mere som Buster. Og hvis det ikke er til at overskue, så skulle du overveje at tage i teatret og besøge ’Busters Verden’ og opleve lidt magi.

Hvem: Odense Teater
Hvor: Odense C
Hvornår: 2. sep. – 20. okt. 2021
Foto: Rico Feldfoss