Anmeldelse: Blodbadets Gud


Af Ninette Marie Hemmingsen

Midt i nutidens evindelige snak om curlingforældre og deres hensynsbetændelse rammer Aalborg Teater plet med opsætningen af Yasmina Rezas Broadway hit ’Blodbadets Gud’. At denne komedie har været spillet med stor succes på et utal af scener verden over er let at forstå, for den er hylende morsom! Og så er det skarpt forfriskende at få lov til, at grine af almindelig hverdagshykleri og lommefilosofi, hvilket komedien fremhæver på eminent vis.

Aalborg Teaters skuespiller Martin Ringsmose debuterede først i sidste sæson som instruktør, men det er slet ikke at mærke, da han her har instrueret en gennemført underholdende og tankevækkende opsætning af den allerede famøse franske komedie.

De fire skuespillere træder ind på scenen før lyset i salen bliver slukket, og publikum må stoppe deres respektive samtaler brat og rette deres opmærksomhed mod scenen. På samme vis må forældrene rette deres opmærksom mod den voldelige situation, der har udspillet sig mellem deres 11-årige drenge. Samtalen begynder sådan set fredeligt og pædagogisk nok, men underliggende bebrejdelser fra begge sider kommer hurtigt til, at sætte en stopper for den konstruktive samtale. Og det, der i alt sin enkelthed startede som en samtale om en kedelig affære i skolegården, udvikler sig til verbal mudderkastning, som indimellem afbrydes af forældrenes dobbeltmoral og lommefilosofiske tanker om livet og dets naturlove.

Situationens alvor blandet med skuespillernes fremstilling, timing og mimik gør både oplevelsen absurd identificerbar og vanvittig morsom. Det er dårlig skik at grine af andres ”ulykke”, men det kan vi slet ikke lade være med. Skuespillerne leverer alle pragtfulde præstationer, og deres samspil er en fornøjelse at være vidne til. De forstår at eksekvere både smålige fornærmelser, stormfulde reaktioner og filosofiske anskuelser. Og da de forskellige holdninger og principper ikke kan forenes ender det i et meget komisk kaos.

Med den stærke instruktion og skuespillernes ligeledes skarpe præstationer underholder Aalborg Teater sublimt sit publikum med ’Blodbadets Gud’. Det alvorlige og højaktuelle tema om øjensynligt børneopdragelse, men også livsanskuelse leveres med så meget humor, at publikum og jeg selv flere gange er helt færdig af grin og jeg er sikker på, at vores latter stadig genlyder på Aalborg Teater.

Hvem: Aalborg Teater
Hvor: Aalborg
Hvornår: 9. jan. – 16. feb. 2019
Foto: Allan Toft