Anmeldelse: Camille Clouds Brevkasse


Af Lea Nelhorf

Line Knutzon udgav i efteråret 2017 bogen ‘Camille Clouds Brevkasse’.
Nu er vi inviteret til Q&A på Mungo Park med den selvsamme, den berømte og fantastiske selvhjælpsguru Camille Cloud. Kvinden bag blandt andet det psykofilosofiske hovedværk ‘DE 3 SØJLER’, onlinekurset ‘VOKSEVÆRK I DIT HJERTE – HELT UDEN SMERTE – til dig, der ønsker at komme dig over et brud med dig selv’, Bogen ‘CITRONER OG ENGLE’ som dog endnu ikke er udgivet og så selvfølgelig hendes brevkasse.

Camille Cloud står stavet i guldballoner. Vi, publikum, sidder klar. Deltagerne på scenen er klar og sidder tålmodigt ventende i de orange stole. Både Morten uden albuer, Kerstin Vadsted på 50 år, Per Høneman, Susanne og Erik Plov og mange, mange flere. Sammen har de et hav af spørgsmål, problematikker og alverdens ting, som de gerne vil dele med aftens hovedperson.

På scenen står reelt kun 4 skuespillere. Alligevel evner de på smukkeste vis at fylde scenen med Knutzons vanvittige og sjove personligheder. Særligt står følgende tre personligheder; Mads Hjulmands geniale skildring af den kære evig-optimist Svend Abel med diagnosen OT (overdreven tålmodighed), som på hospitalet bliver tilbudt en kop te, men ender med at vente i halvandet år før en læge undrer sig. Anders Budde Christensens beskedne Flemming Ytskov, som eftersøger en bog om ham selv, for at finde ud af hvem han er. Samt den hyperaktive kortsigtede Kingo, som leder efter andre kortsigtede mennesker, men altså lige pt. har forstuvet begge sine ankler, da han ikke lige orkede at tage trappen.

Hver og en af de 4 skuespillere formår at gøre de absurde skikkelser både levende, nærværende og menneskelige. Vi føler med dem, forstår dem og griner højlydt af det banale og absurde i deres fortællinger. I modsætning til bogen har man i forestillingen også tilladt karaktererne at udtrykke sig, hvis et svar er en kende for hårdt eller en kende for irrelevant. Det tilføjer i den grad karaktererne noget ekstra kant.

Den store scene kan virke lidt fjern, men når karaktererne bevæger sig op mellem publikumsrækkerne, gøres rummet mere intimt og nærværende. En smule angstprovokerende. Men på den gode måde. Det går aldrig over stregen. Kun lige til. Og det er hylende morsomt.

Heinrich Christensen fortjener stor ros for sin iscenesættelse. Han har formået at se personerne bag brevene og ført dem ind på scenen. Samtidig formår han i sin dramatisering hele tiden at opretholde en velafbalanceret dynamik. Det gør, at vi aldrig falder hen eller tænker ”nu må vanviddet da snart slutte” i løbet af den halvanden time, forestillingen tager uden pause vel at mærke.

‘Camille Clouds Brevkasse’ er absurd genial. Befriende. Sjov. Skør. Og hamrende relevant. Kom afsted til Allerød!

Hvem: Mungo Park Allerød
Hvor: Allerød
Hvornår: 17. jan. – 6. marts 2019
Foto: Bjarke MacCarthy