Anmeldelse: Charlie og chokoladefabrikken


Af Ditte Amalie Greve Bichel

På Aarhus Teater fejres den længe ventede genåbning med et festfyrværkeri af en forestilling, nemlig familiemusicalen ’Charlie & Chokoladefabrikken’. Det er den største produktion på teatret i årtier med 20 medvirkende og et knaldhamrende dygtigt liveorkester. Selvom kun halvdelen af pladserne i salen er fyldt op, kan jeg tydeligt mærke forventningens glæde, der summer blandt publikum inden forestillingsstart.

’Charlie & Chokoladefabrikken’ er en efterhånden velkendt fortælling med hele to filmatiseringer bag sig. Den fattige dreng Charlie får gennem held tilegnet sig én ud af i alt fem guldbilletter, der giver adgang til den sagnomspundne chokoladefabrik ejet af excentrikeren Willy Wonka. På fabrikken møder Charlie de fire andre børn og sammen bliver de introduceret til et fantasifuldt univers med Oompa Loompaer, chokoladefloder og nøddesorteringsrum.

Det er noget af en scenografisk magtdemonstration, som publikum er vidne til i løbet af de 2,5 time. Jeg har aldrig før set en forestilling med så mange og så gennemførte scenografiske skift. Chokoladefabrikken, og dens mange rum, er fuldkommen magisk med veludførte kostumer og rekvisitter. Sammen med livemusikken er det lykkedes at skabe et eventyrligt og fantasifuldt univers, som publikum kan lade sig opsluge af.

På premiereaftenen er rollen som Charlie besat af 12-årige Bertram Lyng Engelsted Jarkilde. Han indtager scenen med stor naturlighed og leverer en perfekt portrættering af den elskelige karakter Charlie. Også Anders Baggesen, i rollen som grandpa Joe, og Simon Mathew, som Willy Wonka, får charmeret sig ind i hjerterne på publikumsrækkerne.

Selvom jeg har mange rosende ord til ’Charlie & Chokoladefabrikken’, sidder jeg som anmelder tilbage med en undren. Med tidens identitetspolitiske strømninger er det interessant, at Aarhus Teater og Østre Gasværk Teater har valgt at gå med det klassiske oplæg, der indeholder stereotype fremstillinger af blandt andet russere og tykke mennesker. Det er især den madglade karakter Augustus Gloop, der virker malplaceret i forhold til tidens tendenser. Jeg kan ikke lade være med at tænke over, hvorvidt det mon sender et forkert signal til de mange børn blandt publikum.

’Charlie & Chokoladefabrikken’ på Aarhus Teater er en eventyrlig fortælling med masser af hjertevarme, der omfavner publikum med tiltrængt teatermagi.

Hvem: Aarhus Teater og Østre Gasværk Teater
Hvor: Aarhus C & København
Hvornår: 6. maj – 13. juni 2021 og 5. februar – 6. marts 2022
Foto: Emilia Therese